Spletni pogovor z belorusko skupnostjo v Sloveniji

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 11:00 π.μ. 12:00 μ.μ.
Online
Σλοβενία

Demokratična opozicija v Belorusiji je letošnja prejemnica nagrade Saharova za svobodo misli. Ob tej priložnosti vas vabimo na spletni pogovor z evropskimi poslanci iz Slovenije, predstavnikom beloruske skupnosti v Sloveniji Denisom Mancevičem ter političnim analitikom in poznavalcem razmer v Belorusiji Brankom Sobanom. Pogovor bo povezovala novinarka Radia Slovenija Anja Hlača Ferjančič.

V pogovoru bomo osvetlili boj za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic v Belorusiji, predvsem temeljnih političnih pravic, kot so svoboda izbire, izražanja in zbiranja.

V kontekstu trenutne politične krize se bomo dotaknili tudi nevarnosti avtoritarnega režima, zatiranja protestov in (pre)počasnega procesa demokratizacije države, ki leži v neposredni soseščini držav članic Evropske unije.

Z nami bodo:

·       Ljudmila Novak, evropska poslanka (EPP),

·       Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D),

·       Franc Bogovič, evropski poslanec (EPP)

·       dr. Denis Mancevič, politolog in nekdanji diplomat ter

·       Branko Soban, novinar in publicist.


O nagradi Saharov:
Evropski parlament že 32. leto podeljuje nagrado Saharova za svobodo misli zaslužnim posameznikom in organizacijam, ki izjemno prispevajo k boju za človekove pravice. Letos je nagrado prejela Demokratična opozicija v Belorusiji, ki je glavna sila za vzpostavitev demokratičnega procesa in spoštovanja temeljnih človekovih pravic v času politične krize v državi. Gibanje, ki ga vodi usklajevalni svet, ustavljen na pobudi pogumnih žensk ter uglednih osebnosti iz politične in civilne sfere, se od spornih volitev v Belorusiji letos poleti aktivno bori proti avtoritarnemu režimu in brutalnemu zatiranju protestnikov.