Mladi za mlade: Evropa v viharnem svetu

Freitag 18. November 2022 16:00 17:00
Slowenien


Evropska unija se je znašla v zapletenem geostrateškem položaju. Namesto ponovne rasti in blagostanja, ki so ju mnogi pričakovali po pandemiji covida-19, je mednarodna skupnost vstopila v izjemno nestabilno obdobje, ki ga zaznamujejo ruska agresija na Ukrajino, skrajna politična polarizacija v ZDA ter utrjevanje oblasti Xi Jinpinga na Kitajskem.

O tem, kako naj se Evropa spopade z globalnimi izzivi, kakšne odnose naj gradi z drugimi silami in kje lahko najde svoje zunanjepolitične priložnosti, bomo v petek, 18. novembra ob 16. uri v Hiši EU spregovorili z evropskim poslancem dr. Klemnom Grošljem (Renew), diplomatko Miriam Možgan in novinarjem dr. Urošem Lipuščkom.

Zadnjo letošnjo razpravoiz ciklusa Mladi za mlade, ki jih organizirajo prostovoljci kampanje skupajsmo.eu, bo vodil študent mednarodnih odnosov Vasja Grošelj. Ogledate si ga lahko tudi v neposrednem prenosu na našem Facebook profilu

Ključna vprašanja, ki se jih bomo dotaknili v pogovoru:

 •        Kaj vmesne volitve povedo o stanju demokracije v ZDA? Kako si Evropejci razlagajo izide vmesnih volitev in kakšne so posledice za notranjo politiko in zunanje odnose ZDA?

 •        Kdo zmaguje v informacijski vojni za Ukrajino? Bodo dezinformacije v hladnih mesecih še dodatno razklale evropsko družbo?

 •        V kakšnih smereh se bo z novo sestavo predstavniškega doma in senata razvijala ameriška politika na različnih področjih, kot so varnost in obramba, multilateralizem in Nato?

 •        Kaj nam ameriške vmesne volitve povedo - če sploh kaj - o predsedniških volitvah leta 2024? Kako močan je še »Trumpizem«  in kako realna je Trumpova vrnitev v 2024? 

•        Kako lahko vmesne volitve v ZDA vplivajo na Bidnovo kitajsko politiko? Ali bo Peking po 20. kongresu komunistične partije spremenil svoj pristop do Washingtona?

•        Kakšno alternativo Kitajska kot ključna izzivalka ZDA na globalnem geopolitičnem parketu pravzaprav ponuja in kako uspešna je pri tem - ne le v Evropi, ampak po svetu?

 Skupajsmo.eu

Tudi vam ni vseeno za prihodnost Evrope? Verjamete, da je aktivno državljanstvo temelj vsake delujoče demokracije? Potem se pridružite kampanji skupajsmo.eu in tudi vi sodelujte pri organizaciji razprav o ključnih evropskih temah Mladi za mldae. Prihodnost EU gradimo skupaj, naj se sliši tudi vaš glas!