Mladi za mlade o medijski svobodi v EU

luni 21 martie 2022 11:00 12:00
Online
Slovenia


V ponedeljek, 21. marca, se nam pridružite na prvi v seriji razprav Mladi za mlade, v kateri se bomo posvetili ukrepom za zaščito medijske svobode v Evropski uniji.

V okviru evropskega leta mladih smo v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji skupaj s prostovoljcema skupnosti skupajsmo.eu Niko Podakar in Urbanom Lečnikom Spaićem zagnali projekt kratkih seminarjev Mladi za mlade. Prvi seminar iz niza štirih bo potekal že v ponedeljek, 21. marca ob 11. uri v Hiši EU, ko bosta Nika in Urban v družbi uglednih strokovnjakinj predstavila izzive in ukrepe za zaščito medijske svobode v EU.

  • Bo nastajajoči evropski akt o svobodi medijev okrepil neodvisnost in pluralnost evropskih medijev?  Kakšno vlogo bo imel pri naslavljanju vprašanja financiranja medijev?

  • Kako se bo novi akt EU spoprijel s krčenjem prostora za organizacije civilne družbe in grožnjami novinarjem, ki poročajo o pomembnih zadevah v javnem interesu in so kritični do vidnih članov družbe? Kaj lahko EU naredi v luči vse pogostejše uporabe strateških tožb za onemogočanje udeležbe javnosti kot načina za utišanje in ustrahovanje žrtev?

  • Kako na prihodnost medijev vpliva vzpon internetnih velikanov?

  • Kako bodo na evropsko novinarstvo vplivali ukrepi zoper ruske državne medije Sputnik in Russia Today, ki jih je EU uvedla kot odziv na rusko invazijo Ukrajine?

Na ta in druga ključna vprašanja bosta Nika in Urban skušala najti odgovore s strokovnjakinjama za medije in medijsko zakonodajo prof. dr. Sandro Bašić Hrvatin s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in Jasno Zakonjšek, odvetnico in soustanoviteljico Odvetniške pisarne Zakonjšek.

V živo nas lahko spremljate na našem Facebook profilu. Vabljeni v našo družbo.