Hvem gavner en EU-mindsteløn?

Dé hAoine 16 Aibreán 2021 10:00 11:00
Ar líne
An Danmhairg
Odoo • A picture with a caption
Den foreslåede EU-mindsteløn er et brandvarmt emne blandt de danske MEP'er.

21 lande i EU har lovbestemte mindstelønninger, seks (Danmark, Finland, Sverige, Italien, Cypern og Østrig) beskytter i stedet mindstelønningerne gennem kollektive overenskomster.En fælles EU-mindsteløn har længe været vigtig for Kommissionsformand Ursula von der Leyen og i oktober kom forslaget til et direktiv så.

De fleste danske politikere er lodret imod. De er bekymrede for, at den danske model – resultatet af mange årtiers kamp for bedre arbejdsforhold – vil ryge i vasken; at alt det andet, overenskomstforhandlinger også handler om (ferie, barsel, pension osv.) vil blive glemt. Desuden mener de ikke, EU skal blande sig i nationale forhold om arbejdsvilkår.

Hvem får noget ud af en fælles europæisk mindsteløn? Er det usolidarisk overfor de lavtlønnede, særligt kvinder, i andre egne af EU ikke at ville støtte en fælles mindsteløn? Vil det sikre en fair konkurrence for arbejdsgiverne, hvis alle skal betale en rimelig løn? Går vejen til et mere fair arbejdsmarked gennem en højere organiseringsgrad, både blandt arbejdsgivere og -tagere? Hvis det er tilfældet, hvordan opnår man så det rundt omkring i Europa? Er det demokratisk eller problematisk, at mindstelønniveauet vil være bestemt af det politiske flertal i et land?

Tilmeld dig og få dit link til debatten her

Med i debatten

Company team

Marianne Vind, MEP (S/S&D)

Marianne Vind er MEP for Socialdemokratiet og medlem af Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender. Før hun blev valgt til EU-Parlamentet i 2019 var hun næstformand i HK/Privat.