Награда "Сахаров"

Прожекции на документални филми за Украйна и Беларус

lundi 18 septembre 2023 19:00
jeudi 21 septembre 2023 18:30
Bulgarie


Вълнува ли Ви какво се случва в Украйна и Беларус? Обичате ли документално кино?

Ако е така, заповядайте на прожекции на три филма, фокусирани върху теми, предизвикващи горещи дебати в обществото: свобода на словото, войната в Украйна, борбата с корупцията, равенството. Те се организират от Европейския парламент в България в партньорство с фестивала за документално кино София ДокуМентал.

Фестивалът София ДокуМентал ще бъде открит с филма „Родина“ (2023), копродукция на Швеция, Украйна и Норвегия. Филмът разказва за Беларус, „разположен” между двете крайности – от рейв партита в постсъветски мрак до отражението на неонационализма в общество, в което корупцията и бруталната култура на почит към войната разединяват младото поколение. След филма зрителите ще имат възможност за среща на живо с режисьорката Ханна Бадзяка. Прожекцията ще започне в 19:45 ч. веднага след откриването на фестивала на 18 септември 2023 г. от 19 ч. под купола на „Ларгото“ на пл. „Независимост“ в София.

Филмът „Когато пролетта дойде в Буча“ (2022) е украинско-германска копродукция. В началото на 2022 г. малкото украинско градче Буча е окупирано от руската армия за няколко седмици. След месец на интензивни битки руската армия се оттегля, оставяйки града разрушен след себе си. Във филма гражданите споделят своите истории, докато почистват улиците от отломки и възстановяват разрушените си домове. Прожекцията ще се проведе на 20 септември 2023 г. от 19 ч. в Чешкия център на ул. „Г. С. Раковски” 100 в София.

Украинският филм „Свобода под прицел: Борбата за Украйна“ (2022) описва ужасната реалност на братоубийствената война, започната от Владимир Путин. Това е разказ за смелостта на украинския народ. Личните истории пишат този дневник на хуманността за милиони хора, чийто живот е преобърнат с главата надолу. Прожекцията ще бъде последвана от разговор по видеовръзка с режисьора Евгени Афинеевски. Прожекцията започва в 18.30 ч. на 21 септември 2023 г. в Чешкия център на ул. „Г. С. Раковски” 100 в София.

Повече информация за събитията можете да откриете на Facebook страниците на Европейския парламент в България и София ДокуМентал, както и на documental.bg. Филмите са с български и английски субтитри. Входът за трите прожекции е свободен, но зрителите трябва да резервират билети в EpayGo с нулева стойност.

Участието на Бюрото на Европейския парламент във Фестивала е част от кампанията, свързана с наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Наградата се присъжда за особени постижения за защита на правата на човека и основните свободи, по-специално правото на свобода на изразяване, за защита на правата на малцинствата, за спазване на международното право, за развитие на демокрацията и прилагане на принципите на правовата държава. 

През 2022 г. Европейският парламент връчи отличието на храбрия народ на Украйна, представляван от своя президент, от избрани лидери и от гражданското общество, докато през 2020 г. за носител на наградата бе обявена демократичната опозиция в Беларус. Номинациите за лауреати на наградата за 2023 г. ще бъдат обявени на 20 септември 2023 г.