Vad är frihandel och vad har det med miljö och mänskliga rättigheter att göra?

torsdag 15. april 2021 15.00 16.00
Online
49 Deltagere
Sverige
Odoo • A picture with a caption

Vad är frihandel och vad har det med miljö och mänskliga rättigheter att göra?

Sverige som EU-medlemsland sluter inte egna frihandelsavtal. Det är EU-kommissionen som förhandlar fram frihandelsavtal för alla medlemsländers räkning. Men vad är egentligen ett frihandelsavtal och hur skiljer sig de moderna frihandelsavtalen - som enligt experter sägs vara helt annorlunda och bara delvis handla om tullar och tariffer - från de klassiska? 

Den 15 april kl.15.00-16.00 är du som medlem i nätverket varmt välkommen att delta i en grundkurs om handel och handelspolitik med Patrik Tingvall, professor i nationalekonomi och sedan 2017 chefsekonom på Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

Under denna timme kommer du att få lära dig mer om vad ett frihandelsavtal är, hur de fungerar i praktiken och hur handelsavtalen påverkar vår ekonomi. Vi kommer också att bena ut många av de begrepp som präglat debatten om den globaliserade handeln, så som ”skydd för investerare” (BiT:s) och ”level playing field”. Vi går även igenom vilken koppling frihandelsavtal har till utländska subventioner, miljö och mänskliga rättigheter.

Eventet är digitalt och hålls på Zoom (en möteslänk skickas till den e-post du anger i anmälan senast på förmiddagen den 15 april). Deltagande är kostnadsfritt.

Varmt välkommen! 

Europaparlamentets partipolitiskt neutrala nätverk Tillsammans i Europa är för dig som vill hålla dig informerad om EU-politik och skapa engagemang i de frågor som är viktiga för dig. Genom att erbjuda kostnadsfria debatter, utbildningar och olika typer av event skapar vi tillsammans en plattform för demokratiskt deltagande. Nätverket har idag över 1800 medlemmar i Sverige och cirka 70 000 medlemmar i hela EU.