LUX FILMNAPOK 2022 - Játék a jegyekért!

svētdiena 2022. gada 8. maijs 23:55 23:55
Ungārija
2022. május 11–13. között az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája újra az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX közönségdíjra, az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia megújult, immár közös filmművészeti díjára jelölt filmeket. Az alkotásokat a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása.
Idén három, élet ihlette, felkavaró film versenyez a díjért, olyan fajsúlyos és aktuális témákat feldolgozva, mint a háborús konfliktusok tragikus következményei, a homoszexualitás üldözése a huszadik században és az Európán kívülről, élhetetlenné vált vidékekről érkező menekültek traumái.
A magyar felirattal látható vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni, április 26. és május 8. között.
A játék a https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/LUX-2022 oldalon elérhető
KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS
A közönségszavazásnak – amely május 25-ig elérhető – idén különösen fontos szerepe van a díj odaítélésében: a győztest fele-fele arányban a közönségszavazatok és az Európai Parlament képviselőinek szavazatai alapján határozzák meg, ezért a szervezők minden résztvevőt arra biztatnak, hogy értékeljék a megnézett filmeket a https://luxaward.eu/hu#voting honlapon (1-5 csillag közötti értékelés megadásával). A szavazók közül tíz nyertest sorsolnak ki, akik részt vehetnek a június 8-án Strasbourgban megrendezendő ünnepélyes díjátadón.
VETÍTÉSI PROGRAM
2022. május 11. 19:00
QUO VADIS, AIDA?
Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Románia, Franciaország, Hollandia, Németország, Lengyelország, Norvégia, Törökország
103 perc, 2020
eredeti nyelven, magyar felirattal
Rendező: Jasmila Žbanić
Főszereplők: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isakov
A LUX közönségdíjra jelölt filmek sorát Jasmila Žbanić Quo vadis, Aida? című háborús drámája nyitja az Urániában, amellyel az Arany Medve-díjas bosnyák rendezőnő a második világháború utáni Európa egyik legsötétebb fejezetére, az 1995-ös srebrenicai mészárlásra emlékeztet. A gyors tempójú, megrázó és pattanásig feszült dráma főhőse, Aida az ENSZ tolmácsaként dolgozik a szervezet által biztonságos övezetnek nyilvánított, a szerb hadsereg által mégis elfoglalt kisvárosban, ahol bosnyákok tízezrei kerestek menedéket. Tolmácsként kulcsfontosságú információkhoz jut, és az egyre fojtogatóbb közegben mindent megtesz, hogy megmentse férjét és két felnőtt fiát a közelgő tragédiától. A nemzetközi koprodukcióban, kilenc ország részvételével készült, Velencében debütált alkotás az Európai Filmdíj abszolút győztese volt, a legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő díját is elnyerte, s emellett a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára is jelölték.
További részletek a filmről: https://luxaward.eu/hu/movies/2022/quo-vadis-aida
2022. május 12. 19:00
GREAT FREEDOM (Große Freiheit)
Ausztria, Németország
116 perc, 2021
Rendező: Sebastian Meise
Főszereplők: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn
A film megtekintését a témája és explicit ábrázolásmódja miatt csak 18 éven felüli nézőknek ajánljuk
A vetítéssorozat az osztrák Sebastian Meise Great Freedom című filmdrámájával folytatódik. A második világháború utáni Németországban játszódó alkotás egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban akkoriban (egészen 1969-ig) még bűncselekménynek számító homoszexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. Hans életében az egyetlen állandó emberi kapcsolatot rabtársa, a gyilkosságért életfogytiglanra ítélt, megrögzött homofób Viktor jelenti. Egymástól való viszolygásuk az évek, évtizedek során sajátos kötelékké alakul, amelyben felszínre kerülnek rejtett félelemeik és a fájdalom, amely az életüket uraló elnyomás és a mély szabadságvágy kettősségéből fakad. Az osztrák-német koprodukcióban készült film világpremierjére Cannes-ban, az Un Certain Regard szekcióban került sor, ahol a zsűri különdíjával jutalmazták, és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték.
2022. május 13. 19:00
MENEKÜLÉS (Flee)
Dánia, Franciaország, Norvégia, Svédország
90 perc, 2021
Rendező: Jonas Poher Rasmussen
Magyarországi forgalmazó: Mozinet
16 éven aluliaknak nem ajánlott.
A harmadik idei versenyfilm, s egyúttal az urániabeli sorozat záróvetítése a dán Jonas Poher Rasmussen Menekülés/Flee (16) című filmje. Ez a több mint 80 nemzetközi fesztiváldíjjal elismert dán-francia-svéd-norvég koprodukció a mozitörténet első olyan alkotása, amelyet egyszerre jelöltek Oscar-díjra a legjobb animációs film, a legjobb dokumentumfilm és a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriájában. Egy Dániában élő sikeres akadémikus igaz történetét mutatja be, aki a nyolcvanas években gyermekként, családjával menekülni kényszerült a háború sújtotta Afganisztánból. Amin (álnév) a jobb élet reményében különböző nyugat-európai országokban próbált letelepedni, több-kevesebb sikerrel, miközben kibontakozó szexuális identitását titkolnia kellett családja előtt. Az anonimitás megőrzése érdekében nagyrészt animációs formában készült, bensőséges hangulatú filmben Amin és rendező – aki a főszereplő közeli barátja és egykori gimnáziumi osztálytársa – közötti őszinte, szívből jövő beszélgetéseken keresztül tárul fel a múlttal való szembenézés és az önfelfedezés megható története.
További részletek a filmről: https://luxaward.eu/hu/movies/2022/flee-flugt
A LUX KÖZÖNSÉGDÍJRÓL
A LUX közönségdíjat 2020-ben vezették be az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia szervezésében, az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas nemzetközi mozihálózattal együttműködésben. Két korábbi elismerés ötvözete: a LUX filmdíjé, amelyet az Európai Parlament 2007-ben alapított a kultúra és a sokszínűség iránti elkötelezettség szimbólumaként, valamint a People’s Choice Awardé, amely az Európai Filmakadémia közönségdíja.
Az eredeti LUX filmdíj hagyományaihoz híven ez az új elismerés, és a hozzá kapcsolódó, határokon átívelő páneurópai vetítéssorozat is olyan filmeket helyez reflektorfénybe, amelyeket összeköt az európai identitás sokrétű kérdésköre és aktuális, az európai embereket érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. A filmszakmai zsűri által kiválasztott három alkotást a tavaszi hónapokban az Európai Unió mind a 27 tagállamában, összesen 24 nyelven feliratozva nézhetik meg az érdeklődők. A kulturális hidakat építő kezdeményezés arra ösztönzi az európai mozinézőket, hogy maguk is váljanak a díj odaítélésének aktív részeseivé: vitassák meg a látottakat és szavazzanak a kedvenc filmjükre a május 25-ig elérhető online közönségszavazáson. A győztes alkotást – amelyről fele-fele arányban határoznak a közönségszavazatok és az Európai Parlament képviselőinek szavazatai – június 8-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.