Debat: Europa met de trein

giovedì 21 settembre 2023 20:00 21:30
Paesi Bassi

Het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en Radboud Reflects nodigen je van harte uit om deel te nemen aan het debat over ‘Europa met de trein’ met Europarlementariër Dorien Rookmaker en bestuurskundige Gijs Jan Brandsma.

Ga jij deze zomer met de trein, of toch met het vliegtuig? De trein biedt duurzaamheid, beenruimte en Interrail-ervaring. Maar reizen over het spoor betekent ook overstappen bij de grens, vertragingen en omgaan met verschillende nationale spoorwegmaatschappijen met elk hun eigen ticketsysteem. Waarom is er nog geen snel Europees treinnetwerk? En hebben we dat nodig? 

In een groener Europa reizen we meer met de trein. Dat stelt de EU Green Deal, het klimaatplan van de EU waarin ons continent in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Het trans-Europese vervoersnetwerk van de EU (TEN-T-netwerk) speelt een belangrijke rol om onze Europese vervoersinfrastructuur te verbinden zodat we snel en duurzaam kunnen reizen. Naast het realiseren van een duurzamer Europa, zorgt een Europees treinnetwerk ook voor een letterlijk en figuurlijk beter verbonden Europa. Via de Interrail-pas bestaat de mogelijkheid om de diversiteit van Europa te verkennen, kennis te maken met het culturele erfgoed en de geschiedenis van Europa. 

De meeste Nederlanders gaan op vakantie in Europa. Volgens een recente peiling gaat 48% van hen met het vliegtuig. Ondertussen pakt maar 6% de trein. In onze klimaatcrisis zijn dit bizarre cijfers. Echter kent treinreizen door Europa nog de nodige uitdagingen en blijft de integratie van het spoorverkeer versnipperd. Ticketsystemen zijn niet op elkaar afgestemd, machinisten mogen niet in andere EU-landen werken en het materieel van het ene land past vaak niet op de railbreedte van het andere.

Om al deze redenen en meer streven Europarlementariërs nu naar een beter en sneller Europees treinnetwerk. De EU Green Deal stelt zelfs dat het aantal Europese hogesnelheidslijnen in 2030 verdubbeld moet zijn. Maar welke doelen dienen die lijnen? Wie profiteren ervan?  En hoe gaan wij dit bereiken?

Kom en luister naar Europarlementariër Dorien Rookmaker en bestuurskundige Gijs Jan Brandsma over Europa met de trein. Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.


Heb je interesse? Schrijf je dan hier in.

------

Datum: Donderdag 21 september

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Collegezalencomplex, Radboud Universiteit en online

Voertaal: Nederlands

------

Over de sprekers

Dorien Rookmaker is Europarlementariër namens de partij Meer Directe Democratie. Sinds 7 december 2021 maakt zij deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers in het Europees Parlement. Ze zet zich in voor een beter en sneller Europees treinnetwerk, onder andere als plaatsvervangend lid van de Commissie Vervoer en toerisme.

Gijs Jan Brandsma is als bestuurskundige gespecialiseerd in Europese politiek en bestuur. Hij onderzoekt hoe lidstaten en Europese instituties tot besluiten komen over onder andere infrastructuurprojecten.