Een sterk Europa: #hoedan?

Nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa

perjantaina 17. kesäkuuta 2022 14.30 16.00
Alankomaat

Aanmelding voor het event kan via link onderaan deze pagina


‘Europese samenwerking’ staat in Nederland garant voor een breed scala aan meningen. Nemen Europese bestuurders en politici de stem van burgers wel serieus? Moeten de EU instellingen zich met volksgezondheid en defensie bezig houden? Of moeten we juist naar een daadkrachtige Europees beleid op het gebied van klimaat en defensie?

Op initiatief van de Franse President Macron organiseerden de EU instellingen het afgelopen jaar de ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’. Burgers, maatschappelijke organisaties, scholieren en politieke vertegenwoordigers werden in focusgroepen en via kijkopeuropa.nl uitgedaagd hun visie te delen over de rol van de EU in onze toekomst. Onderwerpen als migratie, klimaat en rechtsstaat kwamen in de gesprekken veelvuldig aan bod.

Op 9 mei, de Dag van Europa, kwam de eerste Conferentie over de Toekomst van Europa officieel ten einde met de publicatie van het eindrapport, bestaande uit 49 voorstellen. Hoogtijd dus om samen terug te kijken naar het verloop en de verwachte impact van de Conferentie op Nederland.

Tijdens deze nabeschouwing zal een panel van betrokkenen samen en met studenten van de Haagse Hogeschool en andere geïnteresseerden in gesprek gaan over het democratisch proces achter de Conferentie, de resultaten en de verwachte gevolgen voor Nederland. De hamvraag: kunnen we dankzij deze conferentie spreken over een democratisch en daadkrachtig Europa? 

Het gesprek wordt gemodereerd door Mendeltje van Keulen, lector (praktijkprofessor) Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool

In het panel nemen plaats:

    • Europarlementariër Esther de Lange – (CDA/ EVP)

    • Emma Berndt – Student European Studies, schrijft haar scriptie over de Conferentie en actieve samen.eu vrijwilliger

    • Mathijs Schiffers – EU-correspondent Het Financieele Dagblad

    • Ivo Belet – De Europese Commissie

    • Job van den Berg – Adjunct-directeur Europese Integratie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geïnteresseerd? Meld je aan via deze link.

De voertaal van dit evenement is Nederlands. De nabeschouwing wordt georganiseerd in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en lectoraat Changing Role of Europe van de Haagse Hogeschool.

Wanneer: Vrijdag 17 juni 2022 van 14.30 tot 16.00.

Waar: De aula van de de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75.

Achteraf is er mogelijkheid om na te praten tijdens de borrel.