Program Erasmus praznuje 35 let

måndag 11 april 2022 16:00 17:00
Uppkopplad
Slovenien

Razmišljate o študentski izmenjavi ali kateri od drugih priložnosti širjenja obzorij in izkušenj, ki jih ponuja eden najuspešnejših evropskih programov Erasmus+? Potem prisluhnite seminarju Mladi za mlade v ponedeljek, 11. aprila, ob 16h v Hiši EU.

Program Erasmus+, ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi, je že od svojih začetkov leta 1987 eden najbolj priljubljenih projektov EU in prava zgodba o uspehu. Letošnja 35. obletnica programa Erasmus sovpada z evropskim letom mladih.

V drugem seminarju Mladi za mlade bosta prostovoljca skupnosti skupajsmo.eu Nika Podakar in Urban Lečnik Spaić v ponedeljek, 11. aprila, ob 16:00 predstavila raznovrstne možnosti, ki jih ponuja Erasmus+, in sam postopek prijave. Pogovor v Hiši EU v Ljubljani bosta popestrila še z zanimivimi osebnimi izkušnjami udeležencev programa.

  • Vas zanima, kdo vse se lahko prijavi na razpis in kakšni so pogoji za pridobitev statusa »Erasmus študenta«?

  • Koliko časa mora trajati študij na partnerski univerzi?

  • Kdaj se je treba prijaviti na razpis?

  • Ali obdobje študija v tujini lahko vključuje tudi čas prakse?

  • Kako se študentu po vrnitvi na matično fakulteto priznajo v tujini opravljene študijske obveznosti?

  • Kolikšna je višina Erasmus finančne dotacije in kakšne so možnosti pridobitve dodatnih štipendij in tečajev tujih jezikov?

  • Kdo prihaja na Erasmus izmenjavo v Slovenijo in kakšne so njihove izkušnje?

  • Kakšne so izkušnje slovenskih študentov, ki so se vrnili z Erasmus izmenjave?

  • Kakšen vpliv je imela na izmenjave pandemija covida-19?  

Odgovore na ta in povezana vprašanja bosta Nika in Urban poiskala v ponedeljek, 11. aprila, ob 16h. Pridružite se jima v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani ali pa spremljajte seminar v neposrednem prenosu na našem Facebook profilu. 

Program za širjenje znanja, izkušenj in obzorij

Erasmus+ ponuja priložnosti za mobilnost in sodelovanje na naslednjih področjih: visokošolsko izobraževanje, poklicno izobraževanje in usposabljanje, šolsko izobraževanje (vključno s predšolsko vzgojo in varstvom), izobraževanje odraslih, mladina in šport. V 35 letih delovanja je te priložnosti izkoristilo že več kot 10 milijonov ljudi, ne le iz EU, ampak tudi iz drugih držav v Evropi in širše.

Ocenjeni proračun programa za obdobje 2021-2027 znaša 26,2 milijarde evrov. To je skoraj dvakrat več v primerjavi s predhodnim sedemletnim obdobjem (2014–2020). Prenovljeni in okrepljeni program namenja velik poudarek socialnemu vključevanju, zelenemu in digitalnemu prehodu ter spodbujanju udeležbe mladih v demokratičnem življenju.

Projekt Mladi za mlade 

V okviru evropskega leta mladih smo v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji skupaj s prostovoljcema skupnosti skupajsmo.eu Niko Podakar in Urbanom Lečnikom Spaićem zagnali projekt seminarjev Mladi za mlade, v katerih obravnavamo aktualne evropske teme.

Ste zamudili prvi seminar o svobodi medijev v Evropski uniji? Nič hudega, za vas smo ga posneli. Oglejte si ga na tej povezavi.