Het Pegasusschandaal: spion in je broekzak

Debat

četrtek 02. marec 2023 20:00 21:30
Nizozemska

Het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en Radboud Reflects nodigen je van harte uit om deel te nemen aan het debat omtrent ‘het Pegasusschandaal: spion in je broekzak’ met Europarlementariër Sophie in ’t Veld en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius.

Zonder dat je het doorhebt, kun je een spion in je broekzak hebben. Een geheime dienst kan namelijk spionagesoftware Pegasus op je telefoon installeren. En niet alleen dictatoriale regimes maken gebruik van Pegasus, maar ook de overheden van vrije democratieën. De Pegasus-spyware werd op grote schaal gebruikt door regeringen gericht op mensenrechtenactivisten, oppositieleden, en ook in de EU op Europese burgers. Wat moeten we met spyware als deze? Mag de overheid mobiele telefoons hacken?

Het Israëlische cyberveiligheidsbedrijf NSO lanceerde Pegasus in 2011. Twaalf jaar later is zijn producten geavanceerder dan ooit. Politici, activisten en journalisten in de Arabische Emiraten, India en Bahrein kregen, zonder dat ze het doorhadden, de spyware op hun telefoon geïnstalleerd. Maar, zo bleek, ook in EU-landen als Hongarije, Frankrijk, Cyprus en Duitsland werden telefoons ermee gehackt. Het Israëlische cyberveiligheidsbedrijf NSO claimt ondertussen dat het gebruikers die misbruik maken van de software de toegang ontzegt. Critici vertrouwen het bedrijf daarin niet. Het Europees Parlement heeft een speciale commissie ingesteld om de zaak uit te zoeken.

Het Pegasusschandaal roept fundamentele vragen op over het beschermen van de Europese waarden en grondrechten, met name privacy en gegevensbescherming. Wat mag een geheime dienst doen om de veiligheid van burgers en nationale belangen te beschermen? Moet een overheid wel een achterdeur in ieders mobieltje hebben? En waarom is privacy essentieel voor het functioneren van een democratie?

Kom, luister en debatteer mee met Europarlementariër Sophie in ’t Veld die vertelt waarom Pegasus de Europese democratie ondermijnt en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius die de juridische gronden voor staats-spyware analyseert. Na hun lezingen gaan Europarlementariër Sophie in ’t Veld en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius met elkaar en met het publiek in gesprek over de consequenties van een spion in je broekzak.

Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.


De voertaal is Nederlands.


Heb je interesse? Schrijf je dan hier in


Datum: Donderdag 2 maart

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Locatie: De Lindenberg, Nijmegen  


Over de sprekers

Sophie in ’t Veld is sinds 2004 Europarlementariër namens D66, binnen de Europese fractie Renew Europe, en tevens delegatieleider. Ze is de rapporteur namens het Europees Parlement in het onderzoek naar het Pegasusschandaal. Sophie in 't Veld streeft een aantal prioriteiten na: privacy, grondrechten, rechtsstaat, migratie en asiel, en democratische hervormingen van de EU. Deze prioriteiten leiden haar acties als lid van drie commissies van het Europees Parlement: Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE), Constitutionele Zaken (AFCO), en de Enquêtecommissie om het gebruik van Pegasus en soortgelijke spyware voor surveillance te onderzoeken (PEGA). Daarnaast is In 't Veld voorzitter van de Monitoring Group voor democratie, rechtsstaat en grondrechten (DRFMG) van de LIBE-commissie en coördinator van Renew Europe in de LIBE-commissie.

Zij is aanwezig via Zoom.

Frederik Zuiderveen Borgesius is jurist en hoogleraar digitale veiligheid aan de Radboud Universiteit. 


Hier vind je meer informatie omtrent het Pegasusschandaal.

Enquêtecommissie om het gebruik van Pegasus en soortgelijke spyware voor surveillance te onderzoeken.