EU og Rusland: Hvordan ser fremtidens naboskab ud?

štvrtok 25. februára 2021 15:00 16:00
Online
Dánsko
Odoo • A picture with a caption
EU's udenrigschef Josep Borrell (th) mødtes i starten af februar med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov

I begyndelsen af februar mødtes EU’s udenrigschef Josep Borrell med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i Moskva. På dagsordenen var menneskerettigheder, den fængslede oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj og Ruslands ageren i Ukraine. I forbindelse med planlægningen af besøget udtalte Borrell, at forholdet mellem EU og Rusland er ’meget komplekst’, og at: 

”De seneste udviklinger understreger behovet for, at jeg besøger Moskva. Udover stridigheder er der også områder, hvor EU og Rusland samarbejder – eller bør samarbejde mere – som kræver vores omgående opmærksomhed.” 

Men hvordan kan EU og Rusland samarbejde? Hvor ønsker EU at lægge pres på Rusland? Har EU de kræfter, der skal til? Er det overhovedet EU’s ansvar eller et område, EU skal prioritere lige nu? Og fra Ruslands perspektiv: Hvordan opfatter Rusland EU? Er Rusland interesseret i, at forholdet ændrer sig? Og hvordan kan et naboskab mellem EU og Rusland se ud i fremtiden? 

Oplæg og debat med Hans Mouritzen og Helena Paludan Lütken.

Hans Mouritzen

Hans Mouritzen er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og har fokus på emner som internationale organisationer, EU’s sanktioner og demokrati og udenrigspolitik. 

Helena Paludan Lütken

Helena Paludan Lütken er redaktør på Magasinet rØst og kandidatstuderende i russisk og samfundsfag med særligt fokus på nabostaterne i den postsovjetiske sfære og diskussioner om Ruslands fremtid og plads i verden. 

Debatmødet afholdes i samarbejde med Magasinet rØst og afvikles med støtte fra Europa-Parlamentet og Europa-Nævnet.

Få dit videolink her