3D мапинг спектакъл „Заедно“

Честване на Деня на Европа

marți 9 mai 2023 21:15 23:55
Bulgaria


Елате да отбележим заедно Деня на Европа!

Денят на Европа през 2023 г. ще бъде отбелязан с триизмерното видео мапинг шоу „Заедно“ на фасадата на Регионалния исторически музей - София на 9 май 2023 г. с начало от 21.15 ч. Главният герой в него ще са зрителите, които ще бъдат приканени да използват потенциала си, превръщайки творбата в празник на вярата в собствените сили. Организатори на спектакъла са Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Премиерата на 3D спектакъла „Заедно“ ще бъде на 9 май, а между 11 и 14 май шоуто ще бъде част от Фестивала на светлините LUNAR.

Разказвачът в тазгодишния спектакъл ще бъде изкуственият интелект − тема, която е в центъра на вниманието и на Европейския парламент. Историята обаче акцентира върху ролята на човека и важността на ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са общочовешки.

Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей - София ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.

3D мапинг шоуто ще бъде излъчвано на живо от 21.30 ч. на 9 май във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

През 2023 г. Денят на Европа ще бъде отбелязан в България и в целия Европейски съюз с редица инициативи и събития. Бюрото на Европейския парламент в България организира вече за пети път подобен мащабен 3D аудио-визуален спектакъл по този повод.

Гледайте спектакъла и по време на Фестивала на светлините LUNAR

Спектакълът ще бъде част и от второто издание на Фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе от 11 до 14 май 2023 г. В рамките на фестивала жителите и гостите на София ще имат възможност да видят общо 23 светлинни творби, които ще превърнат някои от най-известните столични фасади, паркове и площади в галерия под открито небе. Програмата на събитието включва произведения на светлинни артисти от цял свят. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери на фестивала.