Prostovoljci, junaki evropske solidarnosti

poniedziałek 23 maja 2022 11:00 23:00
Dostępny
Słowenia


V ponedeljek, 23. maja, ob 11. uri bomo v Studiu Evropa gostili razpravo o prostovoljcih in njihovi vlogi pri razvoju solidarne evropske družbe. Pridružite se nam.

Vojne, množične nesreče, zdravstvene krize, podnebne spremembe, procesi, ki ogrožajo demokracijo, ... V današnjem svetu ti pojavi žal niso niti nepredstavljivi niti tako redki, kot bi si želeli. Zato potrebujemo solidarno družbo, ki je v takšnih primerih pripravljena in sposobna priskočiti na pomoč prizadetim.

V kriznih situacijah in ob možičnih nesrečah postane delovanje prostovoljcev in nevladnih organizacij še posebej pomembno za dobrobit ljudi in skupnosti. To je (znova) postalo očitno ob pandemiji covida-19 ter vojni v Ukrajini in pomoči beguncem, ki bežijo znotraj in iz te države. 

O pomenu in prihodnosti prostovoljstva ter vlogi Evropske unije pri spodbujanju skrbi za skupnost in solidarnost bomo v Studiu Evropa spregovorili v ponedeljek, 23. maja, ob 11. uri. Pridružite se nam v živo v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani (v tem primeru nam prosimo napovejte vašo udeležbo na anita.tusar@ep.europa.eu) ali pa nas spremljajte v neposrednem prenosu na Facebooku ali na Youtubeu.

Z nami bodo: 

Irena Joveva, evropska poslanka (RE)

Gregor Gomboši, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana – Vič

Tjaša Arko, vodja programa prostovoljstva na Slovenski filantropiji

Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Notranjska 

Miha Zupančič, Mladinski svet Slovenije 

Pogovor bo povezoval prostovoljec skupnosti skupajsmo.eu Urban Lečnik Spaič.

Ključna vprašanja, na katera bomo skušali odgovoriti, so: 

Kako postati prostovoljec in s kakšnimi izzivi se srečujejo organizacije, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljce? 

Kako EU spodbuja prostovoljstvo in kakšne so priložnosti v okviru Evropske prostovoljske službe in Evropske solidarnostne enote?

Kaj je glavna  motivacija za prostovoljstvo in kakšne učinke imata prostovoljstvo in dobronamerna pomoč za posameznika in za skupnost?

Zakaj prostovoljci in nevladne organizacije vse prepogosto opravljajo delo, ki bi ga morala narediti država?

Kakšno transformacijo doživljata prostovoljski in nevladni sektor ter ali ju te spremembe približujejo vladnim in gospodarskim organizacijam? 

Vabljeni v našo družbo!

Ste zamudili prejšnje razprave?

V Studiu Evropa redno gostimo razprave o aktualnih evropskih vprašanjih v družbi evropskih poslancev in področnih strokovnjakov. Posnetke dosedanjih razprav najdete v našem video arhivu.