Фестивал на светлините LUNAR

3D мапинг спектакъл „Заедно“

czwartek 11 maja 2023 21:00
niedziela 14 maja 2023 23:55
Bułgaria


Гледайте спектакъла „Заедно“ на Фестивала на светлините LUNAR!

Триизмерният звуков и светлинен спектакъл „Заедно“ ще бъде показан по време на второто издание на Фестивала на светлините LUNAR от 11 до 14 май 2023 г. В рамките на фестивала жителите и гостите на София ще имат възможност да видят общо 23 светлинни творби, които ще превърнат някои от най-известните столични фасади, паркове и площади в галерия под открито небе. Програмата на събитието включва произведения на светлинни артисти от цял свят. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери на фестивала.

Гледайте 3D спектакъла „Заедно“ между 11 и 14 май по време на Фестивала на светлините LUNAR.

Разказвачът в тазгодишния спектакъл ще бъде изкуственият интелект − тема, която е в центъра на вниманието и на Европейския парламент. Историята обаче акцентира върху ролята на човека и важността на ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са общочовешки.

Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей - София ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.

Международен конкурс „УмеНИЕ“

На 9 май 2023 г. ще бъде обявено началото на Европейската година на уменията. Ето защо Европейският парламент в България дава своята институционална подкрепа на международния конкурс за светлинни артисти под наслов „УмеНИЕ“. Участниците в него ще представят своя поглед за това какви способности са ни необходими, за да бъдем активна част от обществото, как да променим себе си и света около нас, за да живеем в мирно, балансирано и състрадателно общество, в което всеки допринася за колективното благо. Произведенията на седемте финалисти ще можете да видите в паузите между излъчванията на спектакъла „Заедно“ по време на Фестивала на светлините LUNAR, а в последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата победители.

23 светлинни инсталации ще са част от Фестивала на светлините LUNAR

Фестивал на светлините LUNAR

Фестивалът на светлините LUNAR ще се състои за втори път в София, в дните между 11 и 14 май 2023 г. и ще превърне града в огромна галерия под открито небе. Второто издание на този фестивал в България ще включва 4 видео проекции и 8 статични проекции върху сгради, както и девет светлинни инсталации,  интерактивно ателие за рисуване със светлина и светлинен парад. Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, ще провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Достъпът до всички произведения в рамките на фестивала е свободен.