Demokracija v digitalnem svetu

vrijdag 29 januari 2021 11:00 12:00
Online
Slovenië

Evropa je kot prva celina na svetu začela reformo digitalnega sveta z decembra lani predstavljenima aktoma o digitalnih storitvah in digitalnem trgu, ki temeljita na načelu, da je to, kar je nezakonito v realnem življenju, nezakonito tudi na spletu. Nedavna blokada Trumpovih računov na Twitterju, Facebooku, YouTubeu je še dodatno pospešila razpravo o nujnosti regulacije spletnih platform.  O tem kako lahko EU - kot de facto edini regulator Silicijeve doline v zadnjih 4 letih -  določi pravila igre in organizira digitalni svet, bomo razpravljali v Studiju Evropa v petek, 29. januarja, ob 11. uri.

Z nami bodo:

  • Franc Bogovič, evropski poslanec (ELS)

  • Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D)

  • Irena Joveva, evropska poslanka (RE)

  • dr. Uroš Svete, direktor Uprave RS za informacijsko varnost

  • Lenart J. Kučić, publicist, spletni preiskovalni medij Pod črto.

Pogovor, ki ga boste lahko v živo spremljali na Facebook profilu Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, bo povezovala novinarka Radia Slovenija Anja Hlača Ferjančič.

Ko se je začel vzpon socialnih omrežij, so številni govorili o novi fazi demokratizacije. Družbena omrežja naj bi omogočila, da bodo slišani glasovi manjšin, da bodo olajšala samoorganiziranje državljanov in okrepila civilno družbo. Toda kmalu so se pokazale številne temne plati družbenih omrežij. Raziskave kažejo, da skoraj vsi, ki uporabljajo družbena omrežja, ta uporabljajo tudi kot vir novic. To še zlasti velja za mlade, ki vedno manj posegajo po tiskanih medijih. Ker družbena omrežja niso regulirana, je na njih mogoče objaviti praktično karkoli, vključno z nepreverjenimi, lažnimi ali zavajajočimi informacijami ter teorijami zarote. Pogled na realnost je vse bolj razdrobljen in celo izkrivljen.

Kakšen je prispevek družbenih omrežij k naraščajoči politični polarizaciji, primitivizmu in agresiji? Kako bo dogajanje na drugi strani Atlantika vplivalo na spletno komuniciranje voditeljev v EU? Kako bi EU lahko vzpostavila učinkovit mehanizem za zamejevanje škodljive politične govorice? Ali naj škodljive in nevarne vsebine prepoznavajo algoritmi? Kje je meja med svobodo govora in sovražnim govorom? Odgovore bomo (po)iskali skupaj na spletnem pogovor o Demokraciji v digitalnem svetu. Vabljeni!