Szaharov-díj: riporterek az ukrán népért, riporterek határok nélkül – kerekasztal

piektdiena 2022. gada 9. decembris 16:00 17:30
Ungārija

Az Európai Parlament 1988 óta minden évben kihirdeti az Andrej Dmitrijevics Szaharov, Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikusról elnevezett emberi jogi díjat. A zsűri idén a díjat Ukrajna bátor népének ítélte oda, akiket elnökük, választott vezetőik és a civil társadalom képvisel. „Az Ukrajna elleni háború egyben az információ elleni háború is” - hangsúlyozza a Riporterek Határok Nélkül.

Eseményünk középpontjában is a sajtó- és véleményszabadság áll.


Az esemény résztvevői:

• Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője

• Antoine Bernard, érdekérvényesítési ügyekért felelős igazgató, RSF (Riporterek Határok Nélkül – Reporters sans frontières)

• Földes András, újságíró, videóriporter, HVG

• Vörös Szabolcs, újságíró, riporter, Válasz Online

A kerekasztal-beszélgetésen az újságírók védelme, az újságírók elleni bűncselekményekkel kapcsolatos igazságszolgáltatás, a média fenntarthatósága és rugalmassága, valamint a demokratikus információs tér védelme lesznek a fő témáink, melyeket az ukrajnai háborúval összefüggésben vizsgálunk majd.

Földes András rendhagyó ukrán frontriportja megrázó képsorokkal mutatja be az ott élő emberek mindennapi küzdelmeit és nehézségeit. Vörös Szabolcs riportot készített ukrajnai utazásáról, amikor megjárta Kijevet és a környék településeit, hogy a háború elképzelhetetlen pusztításairól készítsen riportot. Antoine Bernard a Riporterek Határok Nélkül munkatársa, az emberi jogok, a nemzetközi igazságszolgáltatás és a civil szervezetek elismert szakértője. A Riporterek Határok Nélkül egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely az újságírás szabadságáért, sokszínűségéért és függetlenségéért küzd.

Meghívott vendégeink személyes tapasztalatokon keresztül járják körül ezt a meglehetősen érzékeny és nehéz témát, különböző nézőpontokat és véleményeket képviselve.

Az esemény moderátora: Inotai Edit, újságíró, Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) főmunkatársa.

Az esemény nyelve: angol, magyar szinkrontolmácsolással. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. Jelentkezni a szaharov2022.eventbrite.com oldalon keresztül lehet.

A beszélgetést online is közvetítjük az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája és az Európa Pont Facebook oldalain magyar nyelven, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján angol nyelven.

A borítóhoz felhasznált kép: ©Sergei Supinsky/AFP