Ženske v boju proti virusu

hétfő 2021. március 8. 11:55 12:00
Online
Szlovénia

V spletnem Studiu Evropa bomo na dan žena, v ponedeljek, 8. marca, gostili razpravo o vlogi žensk v spopadanju s pandemijo covida-19 in njenimi posledicami.

 Pandemija novega koronavirusa korenito spreminja življenje in delo številnih žensk. Raziskave kažejo, da na njihovo življenje vpliva še posebej negativno, saj številne zaposlene ženske poleg poklicnih obveznosti nosijo tudi glavno breme gospodinjskih opravil in šolanja na daljavo.

 Grožnja pa je tudi bolj neposredna. Ženske in pripadniki etničnih manjšin so namreč bolj izpostavljeni tveganju, da se okužijo z virusom, zaradi njihove nesorazmerno visoke zastopanosti v ključnih sektorjih, kot so zdravstvo, dolgotrajna oskrba,  šolstvo in trgovina.

Na dan žena, v ponedeljek,  8. m arca , ob 11. uri bomo v Studiu Evropa gostili spletni pogovor o položaju žensk v sodobni družbi ter njihovi vlogi v spopadanju s pandemijo covida-19 in njenimi posledicami .

Z nami bodo: 

·       Ljudmila Novak, evropska poslanka (ELS)

·       Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D)

·       dr. Renata Salecl, članica SAZU

·       Jolanda Munih, glavna sestra infekcijske klinike UKC Ljubljana

·       prof. Suzana Černe, Gimnazija Nova Gorica

·       dr. Eva Turk, izredna profesorica in raziskovalka na medicinski fakulteti Univerze v Oslu.

V razpravi bomo (po)iskali odgovore na nekatera ključna vprašanja:

·         Kako je pandemija vplivala na enakopravnost in pravice žensk v EU in v Sloveniji?

·         Kolišno  je tveganje, da se vrnejo spolni stereotipi iz petdesetih let 20. stoletja?

·         Kakšne bodo socialne in ekonomske posledice pandemije za ženske, zlasti na področju zaposlovanja, (družinskega) nasilja ter spolnega in reproduktivnega zdravja?

·         V kolikšni meri EU proračun in sklad za okrevanje naslavljata vidik spola, da bi se med pandemijo in po njej ohranile in zaščitile pravice žensk, njihova delovna mesta, možnost profesionalnega napredovanja in da bi se povečala enakost spolov v družbi?

Dogodek bo povezovala novinarka Radija Slovenija Anja Hlača Ferjančič, v živo pa ga lahko spremljate na našem Facebook profilu oziroma na našem YouTube kanalu.