Quo vadis Evropa?

péntek 2022. május 6. 11:00 12:00
Online
Szlovénia


Po enem letu razprav z državljani se te dni zaključuje Konferenca o prihodnosti Evrope, (COFOE), zastavljena kot demokratični eksperiment,  ki naj bi evropske državljane čimbolj dejavno vključil v sooblikovanje in razmislek o prihodnji poti EU.

V Studiu Evropa bomo v petek, 6. maja ob 11. uri z gosti v Hiši EU ovrednotili izkupiček konference in predstavili različne poglede na ključne evropske izzive. Od notranjega evropskega razvoja, odziva na rusko invazijo v Ukrajino, prihajajočo gospodarsko krizo  ter obvladovanja pandemije in njenih posledic je odvisen pomen EU doma in v svetu. 

  • Bodo države članice EU uresničile sporočila državljanov, ki so jih podali na konferenci COFOE glede prihodnjega ustroja Evropske unije?

  •      Kakšni predlogi za spremembe odločanja znotraj EU so na mizi na področju zunanje in fiskalne politike, ali so državljani naklonjeni premiku od soglasja k večini?

  •      Poleg migracij, reforme schengenskega sistema, ki ne deluje, in evropskega azilnega sistema je eno ključnih vprašanj tudi sprememba pravil pakta stabilnosti.  Kako se bo EU spoprijela s tem izzivom v času prihajajoče gospodarske krize?

  •      Kaj pravijo državljani glede zahtev Italije in Francije, ki zagovarjata rahljanje pravil ter zelene in infrastrukturne naložbe, in kaj glede nasprotovanja t. i. varčnih držav članic, ki jih skrbi pretirano povečanje javnih dolgov in proračunskih primanjkljajev držav članic?

  • Ali je v EU slišan glas mladih in koliko so bili vključeni v COFOE?

  • Ali se bo EU razvijala v smeri diferencirane integracije oziroma EU več hitrosti?

  • Se bodo razrešila nesoglasja med zahodnim jedrom EU in vzhodnimi, suverenističnimi članicami povezave na področju vladavine prava po definiciji Sodišča EU?

Odgovore na ta in povezana vprašanja bomo poiskali z našimi gosti:

          - evropska poslanka Ljudmila Novak (ELS)
- dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji 
- prof. dr. Matej Avbelj, Nova univerza
 - Olga Černe, udeleženka foruma državljanov COFOE 
 Jaša Levstik, Evropski mladinski parlament Slovenije

Razpravo, ki jo bo vodila novinarka Radia Slovenija Anja Hlača Ferjančič, lahko spremljate v živo  na naših profilih na Facebooku in YouTubeu. Vabljeni v našo družbo!

Ste zamudili prejšnje razprave?

V Studiu Evropa redno gostimo razprave o aktualnih evropskih vprašanjih v družbi evropskih poslancev in področnih strokovnjakov. Posnetke dosedanjih razprav najdete v našem video arhivu.