Ratkaisujen tarpeessa: me ja Eurooppa

Aalto-yliopiston ja Euroopan parlamentin uusi podcast

petak 5. veljače 2021. 01:00
ponedjeljak 31. svibnja 2021. 01:00
2 rue Henri Barbusse, 13001 Marseille
Finska


Odoo • A picture with a caption
Osallistu keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta!

Kuluneen vuosikymmenen jälkeen tuntuu, että ratkaisujen tarpeessa on sekä me että maapallo. Tässä podcastissa aaltolainen opiskelija Lumi Ketola jututtaa europarlamentaarikkoja ja Aalto-yliopiston tutkijoita ja etsii ratkaisuja 2020-luvun kiperiin kysymyksiin, esimerkiksi työstä, taloudesta ja ilmastosta. Keskustelu jatkuu Aallon Instassa: @aaltouniversity ja Euroopan parlamentin tapahtumissa: yhdessä.eu! 


Uusimmat jaksot


Jakso 1: “Ootteko te menossa haastattelemaan yritystä vai yritys teitä?”, Eero Heinäluoma ja Hertta Vuorenmaa.

Jos työelämän epävarmuus tuskastuttaa, kuuntele tämä jakso! Aalto-yliopiston tutkija Hertta Vuorenmaa ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kertovat, minkälaista vastuullisuutta työnantajilta voi odottaa ja mistä hakea tietoa, jos haluaa itse olla hyvä työnantaja tai vaikka startup-yrittäjä. Luvassa on myös niin mahtavia one-linereita ja työelämäviisauksia, ettei tätä jaksoa yksinkertaisesti kannata missata! Kuuntele jakso Spotifyssa ja osallistu keskusteluun!

Jakso 2: "Suomalainen ruokaturva on aarre", Elsi Katainen ja Matti Kummu

Tiedätkö, mistä päin maailmaa ruoka tulee lautasellesi? Tai onko ruokasi eettisesti tai ekologisesti tuotettua? Aallon tutkija Matti Kummu ja europarlamentaarikko Elsi Katainen kertovat, miten ruokaa syödään ja tuotetaan polkematta kenenkään oikeuksia – ja mitkä ovat ruoantuotannon ilmastopahikset. Tämän jakson jälkeen osaat takuuvarmasti myös kertoa, mistä oikeastaan on kyse, kun puhutaan ruokaturvasta. Kuuntele jakso Spotifyssa ja osallistu keskusteluun!

Jakso 3. "“1600-luvulla piti uskoa Jumalaan, nyt pitää uskoa bruttokansantuotteen kasvuun”, Silvia Modig ja Minna Halme
Voivatko talouskasvu ja ympäristönsuojelu kulkea käsi kädessä? Miten tarkkaan bruttokansantuotteen kasvua kannattaa syynätä? Aallon professori Minna Halme ja europarlamentaarikko Silvia Modig keskustelevat siitä, miten koronan runtelema talous saadaan nousuun joustamatta tiukoista ilmastotavoitteista. Jakson kuunneltuasi tiedät myös, mikä koronaelvytyspaketti on, ja miksi juuri sinun kannattaisi kiinnostua siitä! Kuuntele jakso Spotifyssa ja osallistu keskusteluun! 

Jakso 4. "Halvan tuotteen hinnan maksaa tehdastyöläinen tai ympäristö", Sirpa Pietikäinen ja Kirsi Niinimäki

Osta lisää! Nyt kolme yhden hinnalla! Jos sinäkin tunnet syyllisyyttä kulutusvalinnoistasi, kuuntele tämä jakso. Lumi Ketolan haastattelussa ovat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja Aallon kestävän muodin professori Kirsi Niinimäki.Podcastissa selviää muun muassa, miksi second hand ja kierrätysmateriaalit eivät yksikseen pelasta maailmaa ja millaista bisnestä mustien housujen ympärille voisi virittää. Kestävin vaate on se, joka sinulla on jo kaapissasi. Kuuntele jakso Spotifyssa ja osallistu keskusteluun!

Jakso 5. "Ei voida kehittää kaupunkiratkaisuja ilman, että ymmäretään miten ne vaikuttavat ihmisten elämään", Henna Virkkunen ja Marketta Kyttä

Eurooppalaisista 85 prosenttia asuu tulevaisuudessa kaupungeissa. Vaikka korona-aika on vetänyt monia maaseudun rauhaan, kaupungistuminen on pysäyttämätön ilmiö. Ihmisen arvostus luontoa kohtaan on kuitenkin universaalia ja vihreät miljööt auttavat tutkitusti hallitsemaan stressiä. Lumi Ketola haastattelee jaksossa Aallon maankäytön professori Marketta Kyttää sekä europarlamentaarikko Henna Virkkusta ja kysyy, saavuttammeko sekä ihmiselle että ympäristölle sopivat kaupungit elinikämme aikana. Jaksosta opit myös, mitä tarkoitetaan Euroopan uudella Bauhausilla.

Kuuntele jakso

Spotifyssa

ja osallistu keskusteluun!

Jakso 6. “Energiantuotannossa tosi paljon pitää tapahtua tosi nopeasti”, Ville Niinistö ja Ilkka Keppo

Kukaan meistä tuskin elää kuluttaakseen energiaa. Päinvastoin, kulutamme energiaa elääksemme. Miten Euroopassa tuotetaan ja käytetään energiaa kestävästi? Ovatko uusiutuvat energialähteet jo hyppysissämme? Europarlamentaarikko Ville Niinistö ja Aalto-yliopiston tutkija Ilkka Keppo keskustelevat siitä, miten Euroopassa tehdään energiamurros fossiilisesta tuotannosta uusiutuvaan ja miten kaikki pääsevät siihen mukaan varallisuudesta riippumatta. Hyppää linjoille kuullaksesi, ovatko EU:n energiaa koskevat tavoitteet liian tiukkoja ollakseen realistisia – vai juuri tarpeeksi tiukkoja toteutuakseen.

Kuuntele jakso Spotifyssa ja osallistu keskusteluun!

“En anna passiani päästäkseni WiFiin, mutta samaan aikaan Facebook tietää musta kaiken”, Miapetra Kumpula-Natri ja Janne Lindqvist

Euroopan unioni digitalisoituu entisestään ja tietomme liikkuvat vapaasti maasta toiseen. Mutta onko olemassa aidosti tietoturvallista palvelua? Meneekö muka kaikki reisilleen, jos hyväksyn kaikki verkossa vastaan tulevat evästeet sen kummempia miettimättä? Muun muassa näihin digitalisaatiota koskeviin kysymyksiin vastaavat europarlamentaarikko ja digimeppinäkin tunnettu Miapetra Kumpula-Natri ja Aalto-yliopiston tutkija Janne Lindqvist. Tästä jaksosta opit myös kolme kätevää nyrkkisääntöä, joiden avulla sinä ja tietosi pysyvät turvassa digitaalisessa maailmassa. 
Kuuntele jakso Spotifyssa ja osallistu keskusteluun!
#RatkaisujenTarpeessa