Mladi za mlade o podnebni pravičnosti

Dé hAoine 13 Eanáir 2023 11:00 12:15
An tSlóivéin

Vabimo vas v Hišo EU, kjer bomo v petek, 13. januarja, ob 11:00 gostili razpravo mladih z odločevalci in strokovnjaki o boju proti podnebnim spremembam in podnebni pravičnosti.

V petek, 13. januarja, ob 11. uri bomo v Hiši EU gostili dogodek Mladi za mlade z naslovom Podnebna pravičnost: kje smo in kam gremo? S pogovorom o nadvse aktualni temi začenjamo letošnji zeleno obarvani cikel razprav mladih z odločevalci in področnimi strokovnjaki.

Tokrat bodo z nami:

 • Franc Bogovič, evropski poslanec (ELS)

 • veleposlanica Eva Tomič, svetovalka v uradu Predsednice RS za podnebno politiko in človekove pravice

 • Izidor Ostan Ožbolt, Mladi za podnebno pravičnost

 • Jan Kren, Inštitut Jožef Stefan in Društvo EN-LITE. 

        Razpravo, ki jo bo vodila prostovoljka skupnosti skupajsmo.eu Lina Jerina Ljubojevič, lahko spremljate v živo v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani ali preko spleta v neposrednem prenosu na našem profilu na Facebooku. 

        Ključna vprašanja, ki se jih bomo dotaknili v razpravi:

        • Kakšna je odgovornost industrializiranega globalnega severa do razvijajočega se globalnega juga?
        • Je lahko nedavna konferenca COP27 v Egiptu spodbudna novica za podnebje?
        • Kako aktualne svetovne krize (epidemija, vojne, ...) vplivajo na reševanje podnebnih sprememb? Je podnebna pravičnost še na svetovni agendi?
        • Kaj pomeni decembrski dogovor Evropskega parlamenta in Sveta EU o vzpostavitvi mehanizma EU za čezmejni davek na ogljik?
        • S kakšnimi ukrepi Slovenija trenutno naslavlja problematiko pravičnega zelenega prehoda?
        • Kakšna je vloga mladih pri uresničevanju energetsko-podnebnega prehoda?

        Podnebna pravičnost je pristop do podnebnih ukrepov, ki je osredotočen na ljudi. To pomeni zagotavljanje zastopanosti, vključenosti in zaščite pravic tistih, ki so najbolj ranljivi glede posledic podnebnih sprememb. Rešitve morajo spodbujati pravičnost, zagotavljati dostop do osnovnih virov in zagotoviti, da lahko ljudje živijo v zdravem in čistem okolju.

        Doseganje podnebne pravičnosti temelji na razumevanju, da nismo vsi prispevali k podnebnim spremembam na enak način. Najbogatejših 10 % na svetu je odgovornih za kar 50 % vseh emisij toplogrednih plinov, najrevnejših 50 % pa le za 10 %, kljub naraščanju števila prebivalstva in porabe energije.

        "Zelena generacija" ciklusa dogodkov Mladi za mlade z mladinskimi organizacijami,  okoljevarstveniki in prostovoljci skupnosti skupajsmo.eu bo namenjena različnim temam, kot so hitra moda, zdrava prehrana, zelena energija, zelena delovna mesta ipd. Mladi bodo tako imeli priložnost neposredno izmejati mnenja in stališča z odločevalci in strokovnjaki o aktualnih okoljskih problematikah. 

        Arhiv evropskih razprav

        Ste zamudili naše pretekle razprave o aktualnih evropskih temah? Nič hudega, še vedno si jih lahko ogledate v našem spletnem arhivu. Poučno brskanje po njem vam želimo.