Практически семинар „Срещи на идеи“

Дунавска дизайн лаборатория

Dé hAoine 30 Meán Fómhair 2022 09:00 13:30
An Bhulgáir

! This event is fully booked!

Вълнувате ли се от това как можете да направите по-приятно мястото, където живеете? Искате ли да усвоите практически умения за пространствено планиране и да обсъдите как гражданите и политиците могат да работят заедно и да търсят общи решения на местни проблеми? Владеете ли английски на работно ниво?

Ако е така, включете се в нашия практически семинар „Срещи на идеи“ – Дунавска дизайн лаборатория, в който български и румънски младежи ще работят заедно, за да търсят решения за облагородяване на крайдунавски локации.

По време на семинара ще можете да участвате в обсъждания и практически занятия в малки групи, водени от експерти от Фондация „Колективът“ и Студио Комплект и ще научите как ценностите на европейския Зелен пакт и Новия европейски Баухаус могат да бъдат приложени в конкретен контекст и какви предизвикателства и възможности пораждат.

Семинарът ще се проведе изцяло на английски език (без превод) в Дом Канети, бул. „Славянски“ 12, Русе от 10:00 до 14:30 ч. на 30 септември 2022 г. Местата са ограничени. Минимална възраст за участие: 16 години.

След семинара ще имате възможност да се включите и в по-голяма дискусия с евродепутати, експерти и практици на тема „Новият европейски Баухаус: гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“. Дискусията ще се проведе в Зала „Европа“ на Доходно здание, площад „Свобода“ 4, Русе от 15.00 до 17.15 ч.

Програма на практическия семинар

Практически семинар „Срещи на идеи“ – Дунавска дизайн лаборатория

Дом Канети, бул. „Славянски“ 12, Русе

 

10:00-10:15

Откриване от ръководителите на Бюрата на Европейския парламент в София и Букурещ, обяснение на целите на практическия семинар и начина на работа + игра за разчупване на леда

10:15-11:00

Посещение на слаборазвита локация на брега на река Дунав, за която участниците ще създадат предложения

11:00-12:30

Участниците се разделят на групи, за да набележат съществуващите проблеми и ресурси на брега на река Дунав и да предложат решения, които ще са от полза за местните хора и туристи. Екипите ще използват методите на дизайн мислене, включително картографиране, пространствено планиране и планиране на преживяването, и ще построят прости модели. Всеки екип ще бъде подкрепен от опитен фасилитатор, специалист по дизайн или архитектура.

12:30-13:30

Обяд

13:30-14:30

Представяне на предложенията на екипите и финална дискусия

14:30-15:00

Кафе пауза