Modalități creative de mobilizare a comunității

Studiu de caz - exercitarea drepturilor democratice

neljapäev 18. mai 2023 14:00 17:00
Rumeenia

Uniunea Europeană se bazează pe un angajament ferm față de promovarea și protejarea democrației. Alegerile reprezintă șansa cetățenilor de a-și exprima punctul de vedere. Alegerile europene oferă posibilitatea de a selecta persoanele care să ne reprezinte în Parlamentul European și de a hotărî ce fel de Europă vom avea. Votând la alegerile europene, cetățenii își exercită dreptul democratic de a participa la deciziile privind viitorul Europei și de a-i da Parlamentului legitimitatea de care are nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile. 

Alegerile europene au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari. Cele mai recente alegeri, din mai 2019, au înregistrat o creștere semnificativă a prezenței la vot, care a ajuns la o medie de peste 50 % la nivelul Uniunii. Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în anul 2024 și este important ca cetățenii să participe într-un număr cât mai mare pentru a avea un Parlament European care să îi reprezinte. 

Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, cu sprijinul organizației non-guvernamentale Școala de Valori, organizează joi18 mai 2023, un atelier cu tema ”Modalități creative de mobilizare a comunității. Studiu de caz - exercitarea drepturilor democratice” în cadrul căruia vom discuta despre importanța implicării și a exercitării drepturilor democratice, precum și de ce este modul de viață european ceva ce merită păstrat. Atelierul va avea loc la sediul Biroului Parlamentului European în România - str. Vasile Lascăr nr. 31, sector 2, București.


Prin acest atelier participanții vor dezbate împreună cu formatorii următoarele teme: 
  • drepturile democratice - exercitarea dreptului de a vota și a fi ales la nivel european;
  • importanța implicării civice în deciziile cu impact asupra comunității;
  • avantajele participării la vot la nivel local, național și european;
  • modalități creative de motivare a comunității să se implice - inclusiv prin participarea la vot;
  • realizarea unui plan de acțiune pentru o inițiativă locală de mobilizare a comunității să-și exercite dreptul la vot.

Acest atelier face parte din seria de ateliere de dezvoltare personală și educație prin valori, centrate pe competențe pentru viață și învățare continuă, organizate în cadrul campaniei #impreuna-in.eu. Aceste ateliere se adresează persoanelor de orice vârstă care doresc să se implice activ în promovarea valorilor europene și consolidarea proiectului european ca membri al comunității #impreuna-in.eu.  

Ocuparea locurilor se face în ordinea finalizării procedurii de înscriere, inclusiv completarea chestionarului al cărui link va fi transmis pe e-mail.  

Descoperă platforma