Biodiversity as European Policy (copy)

neljapäev 21. aprill 2022 20:15 21:30
Madalmaad

Het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en De Balie nodigen je van harte uit om deel te nemen aan het debat rond artificiële intelligentie en de toekomst van een digitaal Europa genaamd ´AI uit de kinderschoenen´ met o.a. Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks, Groenen/VEA). Dit debat zal worden gemodereerd door Sophie Rutenfrans. Acteur en theatermaker Max Wind verzorgt het intermezzo.

Artificiële intelligentie (AI) is uit de kinderschoenen en in de puberteit terechtgekomen. ChatGPT, hologrammen van artiesten, zelfrijdende auto’s en virtuele assistenten, we maken al volop gebruik van AI. Maar technologische vooruitgang roept altijd de nodige ethische vraagstukken op. Kunnen we programma’s als ChatGPT op een doeltreffende manier in het onderwijs gebruiken? En hoe moeten we omgaan met deepfakes?

Nieuwe Europese wet- en regelgeving moet duiding geven aan onze en de toekomstige omgangsnormen met AI. Daarvoor heeft het Europees Parlement een speciale commissie ingesteld om te onderzoeken hoe het tegelijk economische groei wil stimuleren en veiligheid en respect voor mensenrechten wil verzekeren. Hiermee neemt het Parlement het voortouw in een eerste reeks EU-regels voor AI waarbij ethische omgangsnormen centraal komen te staan.

Experts belichten de mogelijkheden en de valkuilen van deze technologische ontwikkeling, net als Europese wet- en regelgeving. Want hoe maak je wetten en regels voor kunstmatige intelligentie die algeheel geldend zijn? Te bedenken dat de hele wereld reeds ‘geniet’ van de voordelen en de technologie met de dag efficiënter en aantrekkelijker wordt. Samen met onderstaand panel gaan wij in gesprek.

Heb je interesse? Schrijf je dan via deze link in.

Plaats: Grote zaal, De Balie, Amsterdam

Adres: Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam, Nederland

Tijd: vrijdag 21 april, 20.00 - 22.00 uur

Voertaal: Nederlands

Over het panel

Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks, Groenen/VEA) is sinds 2019 lid van het Europees Parlement. Kim van Sparrentak is actief in de commissie interne markt en consumentenbescherming, de commissie werkgelegendheid en sociale zaken en in de delegatie voor de betrekkingen met Australië en Nieuw-Zeeland. 

---

Vincent Blok is Hoogleraar Filosofie en Ethiek van Technologie aan de Universiteit Wageningen. Hij is ook wetenschappelijk directeur van het 4TU Centrum voor Ethiek en Technologie, een samenwerking van de vier Technische Universiteiten in Nederland.

---

Dasha Simons werkt als Senior AI & AI Ethics consultant voor het techbedrijf IBM. In haar werk wordt ze gedreven door een passie om technologische ontwikkelingen te voorzien van een ‘menselijke hartslag.’ Als consultant bij IBM gebruikt zij haar creativiteit en haar menselijke perspectief om nieuwe manieren te vinden hoe technologie ons leven kan verbeteren. Hierbij staan voor haar de volgende vragen centraal: hoe kan kunstmatige intelligentie ons helpen financiële criminaliteit op te sporen? Hoe creëren we nieuwe businessmodellen en toekomstbestendige strategieën? Maar ook, hoe ontwerpen we eerlijke AI?

---

Over de moderator  

Sophie Rutenfrans werkt bij De Balie als kernredacteur en gespreksleider. Ze studeerde Literatuurwetenschap en Cultural Analysis aan de UvA. Sophie maakt voor De Balie programma’s over uiteenlopende thema’s, van literatuur tot politiek, maar haar hart ligt bij onoplosbare vraagstukken.