Kako svobodni so evropski mediji?

lunes 3 de mayo de 2021 12:00 13:00
2 rue Henri Barbusse, 13001 Marseille
Eslovenia

Nedavni umor grškega novinarja Giorgosa Karaivaza v Atenah je že četrti primer v eni od držav EU v zadnjih petih letih, kar nakazuje na konstantno nazadovanje medijske svobode v več državah EU. Novinarji so v zadnjih letih vse bolj izpostavljeni grožnjam, še zlasti na spletu, pa tudi prekarnemu delu in samocenzuri zaradi političnih pritiskov. Pandemija covida-19 je še dodatno razgalila že prej obstoječe probleme v medijski industriji in ponudila vladam po vsem svetu krinko za nadaljnje poslabševanje negativnih trendov v medijski svobodi, varnosti novinarjev in medijskem pluralizmu. 

O pomenu svobodnih medijev za demokracijo, varnosti novinarjev v Evropi in konkretnih predlogih za izboljšanje pogojev njihovega dela bomo v Studiju Evropa spregovoril v ponedeljek, 3. maja na svetovni dan svobode tiska.

Z nami bodo:

·             evropski poslanec dr. Milan Zver (EPP)

·            evropska poslanka Tanja Fajon (S&D)

·            evropska poslanka Irena Joveva (RE)

·            Renate Schroeder, direktorica Evropske federacije novinarjev (EFJ)

·            Pavol  Szalai, vodja deska EU/Balkan, Novinarji brez meja (RSF).

Pogovor bo vodil novinar TV Slovenija Seku Conde, v živo pa ga lahko spremljate na naši Facebook strani  in Youtube kanalu.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je nedavno na odboru EP za kulturo in izobraževanje napovedal pripravo evropske zakonodaje o svobodi medijev. Tudi podpredsednica komisije Vera Jourova je že večkrat opozorila, da Evropa potrebuje dodatna orodja, ki bo naslovila grožnje neodvisnim medijem.

V spletni razpravi bomo skušali odgovoriti na nekatera ključna vprašanja:

  • Zakaj je EU v zadnjem času izgubila primat na področju medijske svobode sodeč po zadnjem letnem poročilu organizacije Novinarji brez meja, ki meri indeks medijske svobode že vse od leta 2002?

  • Kako bi lahko nova evropska zakonodaja o svobodi medijev zaokrožila obstoječo zakonodajo in zagotovila boljše financiranje medijskih hiš, varnost novinarjev in uporabo EU pravil konkurence pri medijskih združevanjih, ki omejujejo pluralnost medijev?

  • Na kakšen način se bodo razmere o medijski svobodi v članicah EU odražale v letošnjem poročilu Evropske komisije o stanju pravne države? 

Vabljeni k spremljanju!