Kako brezskrbno počitnikovati v času pandemije?

lunes 21 de junio de 2021 11:00 12:00
En línea
Eslovenia


V ponedeljek, 21. junija, ob 11. uri se nam pridružite v Studiu Evropa, kjer bomo spregovorili o novostih, ki jih prinaša EU digitalno covid potrdilo, varnem in udobnem počitnikovanju med pandemijo in okrevanju turizma.

V predpočitniškem virtualnem Studiu Evropa bomo v ponedeljek, 21. junija, ob 11. uri predstavili EU digitalno covid potrdilo, ki bo uvedeno 1. julija in nam bo zagotovilo varno in brezskrbno potovanje po Evropi v času počitnic in po njih. 

Z gosti v studiu se bomo dotaknili tudi zadnjih znanstvenih dognanj o novih različicah koronavirusa, okrevanja slovenskega in evropskega turizma ter posledic, ki jih je pustila pandemija za schengenski sistem in Evropo brez notranjih meja. 

Z nami bodo:  

 

  • evropska poslanka Ljudmila Novak (ELS)

  • evropski poslanec dr. Klemen Grošelj (RE)

  • Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve

  • prof. dr. Alojz Ihan, klinični mikrobiolog in imunolog, Medicinska fakulteta v Ljubljani 

  • Matej Knaus, predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije

Pogovor bo povezovala novinarka TV Slovenija Petra Prešeren, v živo pa ga lahko spremljate na naši FB strani oziroma na našem YouTube kanalu

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so na prvem junijskem plenarnem zasedanju zaključili zakonodajno delo v zvezi s svežnjem o EU digitalnem covid potrdilu. Besedilo mora zdaj potrditi še Svet EU, nato pa bo objavljeno v Uradnem listu EU. V veljavi in uporabi bo od 1. julija 2021.

Nacionalni organi bodo potrdilo izdajali brezplačno, na voljo pa bo v digitalni ali papirni obliki. Z njim bodo posamezniki lahko dokazali, da so bili cepljeni proti koronavirusu, da so nedavno prejeli negativen rezultat testa ali pa da so bolezen preboleli. V praksi to pomeni tri različna potrdila. S pomočjo skupnega okvira EU bodo potrdila veljavna in preverljiva po vsej Evropski uniji.

 

  • Kako bo EU digitalno covid potrdilo olajšalo naše potovanje po Evropi v času pandemije?

  • Kako bo potekalo okrevanje slovenskega in evropskega turizma?

  • Kaj pomenijo nove različice virusa za učinkovitost cepiv?

  • Kaj nas čaka po počitnicah, ob začetku jesenske, hladnejše sezone?

Na ta in druga ključna vprašanja bomo poiskali odgovor z našimi gosti v ponedeljek, 21. junija, ob 11. uri. Vabljeni v našo družbo v Studiu Evropa!