Szaharov-díj – Emberi jogok Európában és a világban

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 3:00 μ.μ. 5:00 μ.μ.
Online
Ουγγαρία
Odoo • A picture with a caption

A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988-ban alapította és évente ítéli oda az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért tevékenykedő személyeknek vagy csoportoknak.

2019-ben Ilham Tohti a Kínában élő ujgur közösség jogaiért küzdő aktivista kapta az EP emberi jogi díját, a Szaharov-díjat. David Sassoli EP-elnök elmondta: „Ilham Tohti egész életét a Kínában élő ujgur közösség védelmének szentelte. Habár a békéért küzdött, életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélték. Azzal, hogy neki ítéljük a díjat, egyben felszólítjuk Kína kormányát, hogy engedje szabadon őt, és tartsa tiszteletben a Kínában élő kisebbségek jogait”.

Az esemény keretei között szó lesz arról, hogy 20 ével ezelőtt hirdették ki az Európai Unió Alapjogi Chartáját, valamint arról is, hogy mivel foglalkozik az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége. Az Európai Unió Alapjogi Chartája az uniós polgárok, illetve az EU területén tartózkodó személyek számos alapvető jogát, – úgy is, mint a méltósághoz, szabadsághoz, egyenlőséghez, szolidaritáshoz, igazságszolgáltatáshoz való jogot – foglalja bele az EU elsődleges jogába.

Résztvevők:
Cseh Katalin, európai parlamenti képviselő 
Molnár Tamás, Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA), programvezető 
Bellér-Hann Ildikó, a Koppenhágai Egyetem Kultúraközi és Regionális Tanulmányok Tanszékének docense
Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője 
Feledy Botond, külpolitikai szakértő