Letošnji teden Evrope v znamenju konference o prihodnosti Evrope

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 12:00 μ.μ.
Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 1:30 μ.μ.
Online
Σλοβενία

Dobrodošli v tednu Evrope, ki se začenja v ponedeljek, 3. maja. Pridružite se nam na številnih dogodkih, ki jih pripravljamo ob tej priložnosti. Ne bo vam žal.

V prihajajočem tednu se nam pridružite pri praznovanju vsega, kar smo s skupnimi evropskimi temelji miru, enotnosti in solidarnosti že dosegli, in pri razmisleku o tem, kakšno Evropsko unijo si želimo v prihodnje. Praznovanje bo vrhunec doseglo prav na dan Evrope, v nedeljo, 9. maja, z zagonom Konference o prihodnosti Evrope, k sodelovanju v kateri smo vabljeni vsi!

Kaj načrtujemo v tednu Evrope?

  • Studiu Evropa bomo v ponedeljek, 3. maja, ob 12. uri gostili spletno razpravo Kako svobodni so evropski mediji? z evropskimi poslanci in drugimi gosti. Spremljajte jo na našem Facebook profilu ali na Youtubeu.

  • soboto, 8. maja, med 10. in 17. uro bo po ljubljanskih ulicah potekal Lov za evropskimi zakladi v organizaciji Mladinskega sveta Slovenije. Pridružite se mu lahko na vstopni točki pred Hišo Evropske unije na Dunajski cesti 20, kjer boste dobili začetna navodila.

  • Na dan Evrope, torej v nedeljo, 9. maja, se bo ob 14. uri začel otvoritveni dogodek Konference o prihodnosti Evrope, javnega posveta Evropejcev o skupni prihodnosti. Spletni dogodek boste lahko spremljali v živo na našem Facebook profilu.

  • Zvečer istega dne, torej v nedeljo, 9. maja, ob 20.uri si boste lahko na drugem programu Televizije Slovenije ogledali zabavno oddajo Dan Evrope pri vas doma. Več o vsebini in nastopajočih izveste na tej povezavi.

  • ponedeljek, 10. maja, ob 11. uri pa se znova dobimo v spletnem Studiu Evropa, kjer bomo v družbi izbranih gostov razpravljali o evropskem socialnem modelu za 21. stoletje in izzivih, s katerimi se spopadajo mladi v EU. Več o dogodku in sogovornikih izveste tukaj.


    Različne aktivnosti bodo v prihajajočih dneh pripravili tudi dijaki, ki sodelujejo v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. V tem šolskem letu ta vseevropski izobraževalni projekt povezuje kar 70 srednjih šol in dijaških domov iz vse Slovenije. Več o njem izveste na tej povezavi.

Konferenca o prihodnosti Evrope

Letošnji dan Evrope, kot rečeno, prinaša tudi uradni začetek konference o prihodnosti Evrope v Strasbourgu, ki je prva tovrstna odprta in vključujoča oblika posvetovalne demokracije. Njen namen je ljudem iz vseh družbenih okolij po vsej Evropi omogočiti večji vpliv pri določanju prihodnje usmeritve in politik EU.

Vabimo vas, da že zdaj obiščete večjezično digitalno platformo za konferenco o prihodnosti Evrope in prispevate h gradnji svoje in skupne evropske prihodnosti.