Erf zoekt boer!

Georganiseerd door het EP & Europahuis Ryckevelde

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 8:00 μ.μ. 8:55 μ.μ.
Online
Βέλγιο

In oktober 2020 stemden het Europees Parlement en de Ministerraad voor het eerst over het hervormde Europese landbouwbeleid, dat hoogstwaarschijnlijk zal lopen tussen 2023 en 2027. Dat landbouwbeleid moet een antwoord bieden op de grote uitdagingen waar de Europese landbouw vandaag voor staat: verjongen en vergroenen:

In Vlaanderen verdwenen tussen 1980 en 2019 immers twee op drie landbouwbedrijven. En gezien de stijgende leeftijd van de gemiddelde Vlaamse boer (ligt momenteel op 54 jaar ) zullen er ook in de toekomst alsmaar minder actieve boeren zijn. Bovendien voelen Vlaamse landbouwers zich alsmaar slechter, volgens een rapport van ILVO: 64% voelt zich onzeker over de toekomst, 40% voelt zich vaak somber of prikkelbaar en slechts 30% van de boeren voelt zich door de maatschappij gewaardeerd.

Zet deze trend zich voort op Europees niveau? Hoe kunnen we deze cijfers verklaren? Kan een groener landbouwbeleid het tij doen keren en hoe zorgen we ervoor dat vergroenen geen extra drempel vormt voor boeren? Is het hervormde GLB in staat om een antwoord te bieden op deze dubbele uitdaging van verjonging en vergroening? 

Samengevat: hoe ziet een Europees landbouwbeleid eruit dat in harmonie met de natuur én met de landbouwer functioneert? En wat moet er vandaag gebeuren om zo’n landbouwbeleid op poten te zetten?

Wij praten erover met europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V), Sarah Matthieu (Groen) en met Bram Van Hecke (Groene Kring)  

Praktisch 

Volg ons online panelgesprek op 3 maart van 20u tot 20u45  via een Facebook Live video op onze eventpagina

Zet je op aanwezig en ontvang alle informatie via je facebooknotificaties. 

Blijf je gaag op de hoogte van onze evenementen? Hou onze nieuwspagina in het oog, schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg onze Facebookpagina voor alle updates.Erf zoekt boer!