Debat

De Europese aanpak van de energiecrisis: van duur naar duurzaam

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 5:15 μ.μ. 6:30 μ.μ.
Κάτω Χώρες

Het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en het Montesquieu Instituut nodigen je van harte uit om deel te nemen aan het debat omtrent ´De Europese aanpak van de energiecrisis: van duur naar duurzaam?´ met Europarlementariërs Tom Berendsen en Bas Eickhout, universitair docent internationale betrekkingen Marloes Beers, en onderzoeksjournalist Bijou van der Borst. Het debat zal gemodereerd worden door lector changing Role of Europe Mendeltje van Keulen.

Korter douchen, de verwarming lager en apparaten die je niet gebruikt uitzetten. Dit zijn slechts enkele bespaartips die het afgelopen jaar volop gedeeld werden. Van alle grote thema’s die op dit moment spelen in de Europese Unie (EU) lijkt er een op de voorgrond te staan wat betreft impact op ons dagelijks leven: de energiecrisis. In de energiecrisis komen de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne samen. De EU is daarmee dubbel belast; klimaatverandering moet tegengegaan worden én de EU wil onafhankelijk worden van Russische energie.

Het geld uit het herstelfonds - gestart door de EU om de lidstaten te helpen uit de coronacrisis te komen - wordt nu ook ingezet om de energiecrisis aan te pakken in het plan REPowerEU. Lidstaten kunnen financiering krijgen voor plannen die gericht zijn op duurzame en groene ontwikkelingen. REPowerEU moet er uiteindelijk voor zorgen dat de EU onafhankelijk wordt van Russische fossiele brandstoffen. Daarnaast bouwt het plan voort op het Fit for 55-plan dat onderdeel is van de Europese Green Deal.

Het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland en het Montesquieu Instituut organiseren op vrijdag 24 maart 2023 een debat over de energiecrisis, REPowerEU en de impact op lidstaten en burgers.

Marloes Beers (universitair docent internationale betrekkingen, Universiteit Utrecht) verzorgt de inleiding van het debat. Vervolgens gaat een panel bestaande uit Beers, Tom Berendsen (Europarlementariër, CDA), Bas Eickhout (Europarlementariër, GroenLinks) en Bijou van der Borst (onderzoeksjournalist, Investico) met elkaar in gesprek. De moderator van het debat is Mendeltje van Keulen (lector Changing Role of Europe, Haagse Hogeschool en Montesquieu-fellow). Afsluitend zal er ruimte zijn voor het publiek om vragen te stellen aan het panel. Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.  


Heb je fysiek of online interesse? Schrijf je dan hier in.

Plaats: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag

Tijd: 24 maart 2023, 17.15 - 18.30 uur

Voertaal: Nederlands 


Tom Berendsen (1983) is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Namens het CDA maakt hij deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij. Hij was beleidsmedewerker bij het Europees Parlement en adviseur duurzaamheid bij PriceWaterhouseCooper. In het Europees Parlement is de heer Berendsen lid van de commissies voor industrie, onderzoek en energie en voor regionale ontwikkeling.

---

Bas Eickhout (1976) is sinds 14 juli 2009 lid van het Europees Parlement. Hij is ondervoorzitter van de fractie van De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Bij de Europese verkiezingen in 2014 was hij lijsttrekker van GroenLinks en in 2019 was hij dat opnieuw. Eerder was hij senior beleidsonderzoeker bij het Planbureau voor de leefomgeving. Hij houdt zich in het Europees Parlement voornamelijk bezig met milieu- en klimaatbeleid.

---

Marloes Beers is universitair docent internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de EU geschiedenis, met name de energiepolitiek en Europese identeit. Bijzondere aandachtspunten zijn de ontwikkelingen in Nederland, Frankijk en Duitsland en de rol van de OESO en het IEA.

---

Bijou van der Borst is onderzoeksjournalist en schrijft over klimaat, energie en ruimtelijke ordening voor Platform Investico en Brusselse Nieuwe. Ook is ze de host van de podcast 'Een Kijkje in de Klimaatkeuken'. Daarin spreekt ze samen met Bert van Slooten de Nederlandse klimaatonderhandelaars in Europa.

---

Mendeltje van Keulen is als fellow verbonden aan het Montesquieu Instituut. Haar specialisatie is Europees beleid, de relatie tussen Nederland en de EU en de organisatie van nationale en lokale EU-belangenbehartiging.

Van Keulen leidt als lector (praktijkprofessor) de onderzoeksgroep EU Impact Hub aan De Haagse Hogeschool. Sinds 2020 is ze tevens gastonderzoeker bij de onafhankelijke directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In het verleden was zij EU-adviseur, griffier en hoofd EU-advisering bij de Tweede Kamer en onderhandelingstrainer en onderzoeker in Europese belangenbehartiging bij Instituut Clingendael.

---

Hier vind je meer informatie omtrent REPowerEU.