Pravna država: med Brusljem in Ljubljano

Freitag 14. Oktober 2022 14:30 16:00
Slowenien

Vladavina prava predstavlja enega izmed ključnih temeljev, na katerem je zrastla Evropska unija. Kako trden je ta temelj, kako majav, s katerih koncev spodkopan?

Prostovoljca skupnosti #skupajsmoEU in študenta Pravne fakultete Univerze v Ljubljani Nika Podakar in Rok Šarić se bosta o tem spraševala in pogovarjala s predsednico Državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič in evropsko poslanko Ljudmilo Novak (ELS) v petek, 14. oktobra ob 14. 30 uri v Hiši EU, na Dunajski 20. Vabljeni v našo družbo!

Neposredni prenos pa lahko spremljate na socialnih omrežjih Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji na Facebooku in YouTubu ter na kanalih STAvŽivo in MMC RTVSLO.

Ključna vprašanja, ki se jih bomo dotaknili v razpravi:

- Ali so poročila o vladavini prava v državah članicah, ki jih zdaj že tri leta zapored objavlja Evropska komisija, dovolj vztrajna in dosledna, ko ocenjujejo raven pravne države in demokracije v državah članicah? Kakšne posledice za kršenje zakonov sploh lahko doletijo države članice?

- Kako je bilo letošnje poročilo o pravni državi, pravosodju, protikorupcijskih mehanizmih in medijski krajini sprejeto v Sloveniji?

- Kako je prejemanje evropskih sredstev pogojeno s spoštovanjem vladavine prava?

- Zakaj je Evropski parlament maja opustil tožbo proti Evropski komisiji, v kateri je od izvršilne veje EU zahteval, naj nemudoma uporabi novo pooblastilo, ki ji omogoča pogojevanje evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava?

- Ali in v kolikšni meri je vladavina prava kot primarno pojem pravne narave postala orodje političnega obračunavanja?

  Projekt Mladi za mlade

V okviru evropskega leta mladih smo v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji skupaj s prostovoljci skupnosti #skupajsmoEUzagnali  projekt seminarjev Mladi za mlade, v katerih z mladimi obravnavamo aktualne evropske teme.  Pretekle seminarje si lahko ogledate tukaj in tukaj.