A Future, Made in Europe

Vrede & veiligheid, duurzaamheid en gendergelijkheid in Europa.

Donnerstag 19. Mai 2022 14:00 18:00
Niederlande


Net als veel anderen in Nederland maak jij je sterk voor een duurzame toekomst. Je wilt er zeker van zijn dat Nederland en de EU hiervoor voldoende zijn toegerust. Door de Russische invasie in Oekraïne maak jij je misschien zorgen over de (cyber)veiligheid in Europa en de haalbaarheid van de Europese klimaatplannen. Welke keuzes moeten er nu worden gemaakt? De wereldorde staat immers op scherp. Hoe moet een mogelijke Europese defensie eruit zien? Hoe werken we nog sneller naar een klimaatneutrale EU? En hoe zorgen we ervoor dat gendergelijkheid nu echt gewaarborgd wordt in heel Europa? 

Donderdagmiddag 19 mei organiseren het Liaisonbureau van het Europees Parlement, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en WerkenbijdeEU (onderdeel van de Rijksoverheid) daarom A Future, made in Europe in Paard, Den Haag, om samen met jou richting te geven aan de EU. 

Tijdens A Future, made in Europe kun je in gesprek gaan met toonaangevende Europarlementariërs, Europese topambtenaren, internationale experts en klimaatactivisten. Zoals bijvoorbeeld Oost-Europadeskundige Bob Deen, The Guardian journalist Pjotr Sauer, topdiplomaat Joanneke Balfoort, de adviseur van Frans Timmermans,Tony Agotha en Europarlementariërs Lara Wolters en Mohammed Chahim.

Scroll naar beneden voor alle sprekers op donderdag 19 mei. 

In verschillende keynote presentaties, panels, workshops en speeddates krijg je alle ins en outs. De invasie van Rusland in Oekraïne en de impact hiervan op de toekomst van Europa vormen het startpunt. Je kunt je verder verdiepen in Europese defensiesamenwerking, energieveiligheid, desinformatie en cyberveiligheid, persvrijheid, gendergelijkheid en energieveiligheid. En ontdek ook zelf hoe het is om bij de EU te werken, bijvoorbeeld tijdens speeddates met EU-trainees.

Vraag door en vertel wat jij belangrijk vindt! De Kiesmannen geven jou het podium en zorgen voor humor & muziek. 

Je sluit A future, made in Europe af met een netwerkborrel en DJ. 


Er is een beperkt aantal plekken, dus schrijf je snel in om zeker te zijn van toegang!

Let op: na aanmelden ontvang je een e-mail (van contact-el@mazi.eu) met de vraag je gegevens te controleren. Daarna ontvang je een inlog naar een pagina op together.eu/samen.eu waar je jouw registratie voor dit event kan inzien en wijzigen. Niets ontvangen, check je spambox.

PROGRAMMA

14.00 Opening door de Kiesmannen

          A future, made in Europe: wat doet de EU en hoe kun jij zelf een bijdrage leveren?   

         Spreker: Tony Agotha     

14.30 Ronde 1

          Vrede & veiligheid - De Russische invasie van Oekraïne: hoe nu verder met Europese defensiesamenwerking?    

          Sprekers: Bob Deen en Kolonel Sander Luijten   

15.10 Ronde 2       

          Optie 1 Klimaat - Energieveiligheid: welke keuzes moet de EU nu maken? (in het Engels)

          Sprekers: Tony Agotha, Els Sweeney-Bindels en Sevim Aktas

          Optie 2 Gendergelijkheid -  Hoe kan de EU gendergelijkheid in 27 verschillende lidstaten bevorderen?

          Spreker: Europarlementariër Lara Wolters en 
          Danny de Paepe Hoofd bij Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland 

15.40 Ronde 3       

          Optie 1 Vrede & veiligheid - Cyberveiligheid en desinformatie: hoe moet de EU optreden en wat kan ik zelf doen? (in het Engels)

          Sprekers: Joanneke Balfoort, Pjotr Sauer en François Arnaud 

          Optie 2 Speeddaten met Europese beleidmakers en EU-trainees 

16.20 Ronde 4       

          Optie 1 Speeddaten met Europese beleidmakers en EU-trainees

          Optie 2 Climate activism- make sure the EU adopts your ideas. (in het Engels)

          Spreker: Europarlementariër Mohammed Chahim         Moderators: Colas van Moorsel, Charlotte Ognibene en Celia López. 

          Optie 3 Real or fake: masterclass disinformation (in het Engels)

          Sprekers: François Arnaud en Bert van Slooten 

17.00 Afsluiting met netwerkborrel en DJ set by Cidjay

18.15 Einde

Het programma is Nederlandstalig, tenzij anders vermeld.

Sprekers 

Company team

Tony Agotha

Kent de buzz van de Europese Unie als geen ander. Als diplomatiek adviseur van Frans Timmermans, de First Vice President van de Europese Commissie, helpt hij baanbrekende initiatieven als de Green Deal van de grond te krijgen en internationaal de trend te zetten.Tony Agotha studeerde onder andere aan de Universiteit Twente. Tijdens A Future, made in Europe deelt hij zijn inspirerende verhaal bij de opening.

Company team

Bob Deen

Geeft als defensie- en Oost-Europadeskundige van Instituut Clingendael bijna dagelijks duiding over de oorlogssituatie in Oekraïne en de impact hiervan. Hij is senior onderzoeker voor de Clingendael Security Unit en coördinator van het Clingendael Russia and Eastern Europe Centre. Zijn onderzoek richt zich met name op internationale veiligheid, geopolitiek en regionale ontwikkelingen in Oost-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië. Bob Deen studeerde internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en nationalisme en etniciteit aan de London School of Economics. Tijdens A Future, made in Europe gaat hij met jou in gesprek over vrede en veiligheid en defensie in Europa.


Company team

Kolonel Sander Luijten

Vertegenwoordigt samen met het Hoofd Permanente Militaire Vertegenwoordiging de Nederlandse belangen, onder andere in het Militaire Comité van de Europese Unie. Hierin werkt hij samen met andere EU-lidstaten aan militaire inzetbaarheid tijdens EU-missies, de ontwikkeling van defensiesamenwerking en de beveiliging van het Europees luchtruim. Sander Luijten volgde de opleiding tot officier der Cavalerie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en studeerde ook aan de École militaire in Parijs. Tijdens A Future, made in Europe gaat hij met jou in gesprek over de uitdagingen voor vrede en veiligheid en defensie in Europa. 

Company team

Pjotr Sauer 

Werkt als Rusland-Oekraïne verslaggever voor the Guardian. Hij woonde jarenlang in Rusland en werkte vanuit Moskou voor the Guardian. Doordat het voor hem niet meer veilig was om daar journalistiek te bedrijven besloot hij te vertrekken. Pjotr studeerde politicologie aan de Universiteit Utrecht en haalde een MA in Russian Politics bij University College London. Tijdens A Future, made in Europe gaat hij met jou in gesprek over cyberveiligheid / desinformatie.

Company team

Lara Wolters

Is sinds juli 2019 lid van het Europees Parlement. Hiervoor werkte ze als beleidsadviseur bij de S&D-fractie en als adviseur bij een advocatenkantoor in Brussel. Als Europarlementariër zet Lara zich in voor een transparante EU, kansengelijkheid in het onderwijs en meer politieke participatie van jongeren. Daarnaast wil ze betere Europese wetgeving over verantwoord ondernemen en ziet ze het aanpakken van klimaatverandering als Europese topprioriteit, waarbij het EP een leidende rol moet opeisen. Lara studeerde Sociale en Politieke studies en Rechten aan het University College London en ook Internationale relaties en Diplomatie aan het Europacollege in Brugge. Tijdens A Future, made in Europe gaat zij met jou in gesprek over gendergelijkheid.


Company team

Joanneke Balfoort 

Werkt als directeur Veiligheid en Defensie bij de Europese dienst voor extern optreden (EEAS). Ze speelt hierdoor een belangrijke rol in Europese defensiesamenwerking en weet als geen ander hoe Europa kan inspelen op (toekomstige) militaire dreigingen. Joanneke studeerde zelf rechten en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens A Future, made in Europe gaat zij met jou in gesprek over cyberveiligheid/desinformatie.


Company team

Els Sweeney-Bindels

Zorgt als hoofd van de Europese Investeringsbank in Amsterdam voor financiering van belangrijke projecten. Denk hierbij aan de renovatie van de Afsluitdijk, financiering van innovatieve health-tech projecten of projecten in de circulaire economie. Els studeerde zelf aan Tilburg University en Trinity College Dublin.Tijdens A Future, made in Europe gaat zij met jou in gesprek over klimaat en energieveiligheid.


Company team

Sevim Aktas

Raakte door Ursula von der Leyen zelf geïnspireerd om bij de EU aan de slag te gaan. Na haar studie engineering en energiesystemen begon ze als Blue Book trainee bij de Europese Commissie. Als Junior Professional werkt ze nu aan oplossingen voor de energietransitie in Europa. Sevim studeerde aan de Universiteit Twente en de Universiteit van Oxford. Tijdens A Future, made in Europe gaat zij met jou in gesprek over energieveiligheid.


 

Company team

Dr. Mohammed Chahim

 Is lid van het Europees Parlement voor de Nederlandse sociaaldemocraten.  Hij heeft een master in econometrie en operationeel onderzoek en een onderzoeksmaster in micro-economie. Daarna voltooide hij in 2013 zijn doctoraal Operations Research aan de Universiteit van Tilburg. Op zijn 18e trad hij toe tot de Partij van de Arbeid (Partij van de Arbeid) en begon zijn politieke loopbaan in 2006 als gemeenteraadslid in zijn woonplaats. Van 2014 tot aan zijn verkiezing voor het Europees Parlement leidde hij de lokale fractie van zijn partij in Helmond. Op dit moment is Mohammed Chahim de rapporteur over het wetgevingsvoorstel voor een Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Tijdens A Future, made in Europe gaat zij met jou in gesprek over klimaat en energieveiligheid.

Company team

Bert van Slooten 

Is een oude rot in het vak. Hij heeft meer dan 20 jaar als politiek verslaggever in Den Haag (voor de radio) op de teller en is daarna jarenlang presentator geweest op radio1. In zijn Haagse periode hield hij zich al bezig met Europa, deed verslag van de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht en was de laatste jaren chef de bureau voor de NOS in Brussel. Hij is momenteel hoofdredacteur van de website BrusselseNieuwe.nl, waar dagelijks nieuws uit Brussel en Den Haag is te lezen en tevens hoofdredacteur van de wekelijkse nieuwsbrief Brussels Peil. Tijdens A Future, made in Europe gaat hij met jou in gesprek over Fake News en desinformatie.


Company team

François Arnaud 

Has worked for the European Parliament's Directorate General for Communication since 2005. He is now a press officer at the Spokesperson's Unit and contributes to Parliament's strategy against disinformation and information manipulation, in cooperation with members, other services, EU institutions and national governments. During  A Future, made in Europe he will be talking with you about about the EU's initiatives against disinformation, the importance of citizen awareness-raising and how everyone has a role to play in defending democracy and free and fair debate.

Company team

Job van den Berg

Werkt als plaatsvervangend directeur EU-zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij vertegenwoordigde Nederland bij de laatste plenaire vergadering van de Conferentie over de Toekomst van Europa. In zijn vorige rol was hij verantwoordelijk voor de relaties met het Europees Parlement. Hij weet dus als geen ander hoe je een idee bij de EU kunt pitchen. Job studeerde zelf politicologie en bestuurskunde aan Universiteit Leiden. Tijdens A Future, made in Europe spreekt hij bij de afsluiting

Moderators session: Climate activism- make sure the EU adopts your ideas. 

Card image description

Colas Van Moorsel 

Is a young Belgian Climate Activist and is part of the Friday For Future Belgium movement. He graduated from IHECS in communication and journalism and is currently studying for a master’s degree in public relations. Also working as climate campaigner intern for the European Greens in Brussels, his interest in climate justice is unstoppable. 

Card image description

Charlotte Ognibene

Is a Master student at Leiden University in Global Political Economy. She holds a Bachelor’s degree in European Studies from Maastricht University. Passionated by people and the impact climate change has on various world communities, she will moderate together with Celia and Colas today’s session on “the EU’s action on global climate justice”.


Card image description

Celia López

Is a Chemical Engineering graduate from the University of Groningen and current Master student in Governance of Sustainability at Leiden University. She is very passionate about climate change and is committed to creating a positive impact. In her free time, she enjoys working out, walking in nature, spending time with her friends and reading a good book with a cup of coffee (with oat milk).

De Kiesmannen 

Learn more

Card image description

Dylan Ahern

Dylan studeerde Politicologie aan de UvA en een Master Sustainable Development aan de UU waar hij de relatie tussen menselijke ontwikkeling en natuurlijke systemen onderzocht. Dylan heeft ook onderzoek gedaan naar duurzame ontwikkeling, sociale bewegingen en duurzame mobiliteit in zowel Rwanda als Brazilie.

Card image description

Jochem Jordaan

Jochem studeerde Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam, na zijn middelbare schooltijd te hebben doorgebracht op het United World College in Bosnia & Herzegovina. In die tijd werd hij voorzitter van Room for Discussion. Tijdens z’n master Politieke Economie deed Jochem onderzoek naar de impact van opleidingsniveau op politieke participatie onder jongeren in Nederland. Jochem liep o.a. stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York.

Card image description

Floris Rijssenbeek

Floris studeerde geschiedenis en economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn studies was hij ondermeer betrokken als interviewer bij Room for Discussion en als deelnemer bij de Nationale DenkTank en de BKB academie. Floris studeerde af met een master geschiedenis in Utrecht en deed onderzoek naar democratische participatie aan Columbia University in New York. Bij terugkomst naar Nederland regisseerde hij zijn eerste documentaire genaamd Momentum.