Cafeneaua EUropa

impreuna-in.eu pentru democrație!

čtvrtek 14. září 2023 10:30 12:00
Rumunsko

Te invităm să povestim la o cafea despre Europa noastră, despre priorități și oportunități, despre ce putem face noi pentru Europa de mâine

CândJoi, 14 septembrie 2023, ora 10:30

Unde? Casa Europa - str. Vasile Lascăr nr. 31, parter

De ce? Pentru că este important să fim informați și să ne exercităm dreptul la vot. Pentru că împreună putem contribui la o mai bună și corectă informare a cetățenilor! 

* Evenimentul se adresează în special tinerilor care își doresc să se implice activ și să contribuie la promovarea valorilor europene. Numărul locurilor este limitat, motiv pentru care vă rugăm să vă înregistrați doar dacă puteți participa. 


Vino la Cafeneaua EUropa să dezbatem împreună de ce este important să ne exercităm drepturile democratice! Discută și cu prietenii tăi, cu cei din comunitatea ta, cu familia ta și explică-le și lor cum putem modela împreună Europa în care ne dorim să trăim.

Cu siguranță ai aflat deja că în iunie 2024 vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Este important pentru noi toți ca un număr cât mai mare de cetățeni și mai ales tineri să își exercite acest drept la vot. De ce? Pentru că Parlamentul European este singura instituție a Uniunii Europene aleasă în mod direct și unicul parlament multinațional ales prin sufragiu universal, la fiecare cinci ani. Pentru că Parlamentul European este vocea cetățenilor și îi reprezintă pe cei aproape 500 de milioane de locuitori ai UE. Pentru că Parlamentul European este puterea legislativă, se implică în dezbateri publice și joacă un rol esențial în elaborarea politicilor Uniunii Europene. Așadar, este important să alegi deputații europeni care îți vor apăra interesele și drepturile în următorul legislativ 2024 - 2029. România va avea și în viitorul Parlament European 33 de mandate, fiind pe poziția a șasea ca număr de membri ai Parlamentului European.

În cei 16 ani de când România este stat membru al Uniunii Europene, cetățenii români s-au bucurat de libertățile și drepturile conferite de apartenența la familia europeană, de impactul pozitiv al măsurilor luate la nivel european (piața unică, telecomunicații, protecția consumatorului, acces la fonduri europene etc.) și nu în ultimul rând de pace și securitate. Bineînțeles că sunt necesare progrese în continuare, iar pentru ca Uniunea Europeană să evolueze și să răspundă nevoilor cetățenilor săi, este necesară implicarea cetățenilor în procesele democratice și consolidarea unei comunități care să fie informată și care să cunoască tot ceea ce se întâmplă la nivel european, inclusiv impactul real al măsurilor asupra vieții noastre de zi cu zi. 

Vom discuta la o cafea care sunt subiectele de pe agenda europeană și cum putem contribui noi la informarea corectă a cetățenilor. Discuțiile vor avea ca punct de plecare principalele concluzii ale discursului privind starea Uniunii pe care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îl va susține în data de 13 septembrie la Strasbourg și în care va vorbi despre principalele priorități la nivel european.  

Descoperă platforma